PAUZA za ručak trebala bi biti opušteni predah ispunjen zdravim zalogajima, bez žurbe i daleko od tipkovnice i dnevnih briga, ali to često nije tako. Ako radite ili ste roditelj, vaš ručak vjerojatno često izgleda kao zalogaj sendviča pred računalom ili ostaci dječjeg obroka pojedeni s nogu.
Prema dr. Amy Myers, upravo ta navika – preskakanje ručka ili brzinsko konzumiranje istog – može biti jedna od najgorih za vaše zdravlje.
"Mnogi su ljudi toliko zaokupljeni obvezama da zaborave jesti ili jedu na brzinu, bez vremena za pravilnu probavu hrane", objašnjava dr. Myers. Redovito preskakanje ručka može dovesti do neravnoteže šećera u krvi, stresa nadbubrežne žlijezde, usporenog metabolizma i hormonalnih poremećaja, piše Parade.
Brzo konzumiranje hrane, osobito za volanom ili ispred monitora, dodatno opterećuje probavu. Nedovoljno žvakanje može izazvati nadutost, lošu apsorpciju nutrijenata i upalne procese u crijevima.
Umjesto da preskačete obrok ili jedete u žurbi, dr. Myers savjetuje:
Nutritivno bogat i uravnotežen ručak doprinosi stabilnijoj razini šećera u krvi, boljoj probavi i većoj mentalnoj jasnoći tijekom ostatka dana. "Poslušajte signale svog tijela", poručuje dr. Myers i dodaje: "Ako stalno jedete prebrzo, pokušajte svjesno usporiti. Vaša energija, probava i cjelokupno zdravlje će vam biti zahvalni".