Zdrava prehrana važna je za opću dobrobit, a hrana koju konzumiramo ne utječe samo na tjelesnu formu, već i na naše unutarnje mikrobiome i imunološki sustav. Liječnik, epidemiolog i specijalist za zdravlje crijeva, Tim Spector, ovog je tjedna na svom Instagramu progovorio o tri načela koja ima na umu kada priprema obrok kako bi osigurao da pazi na svoja crijeva.
1. Dodavanje dosta polifenola
Spector kaže da su to polifenoli, vrsta obrambene kemikalije u biljkama koja im daje svijetlu boju i gorak okus. Osim što štite biljke, polifenoli hrane naše dobre crijevne bakterije i ograničavaju rast loših bakterija.
Hrana koja sadrži polifenole uključuje:
- bobičasto voće
- kakao u prahu
- začini
- orašasti plodovi i sjemenke
- masline i maslinovo ulje
- grah
- povrće, posebno artičoke, crveni luk, zeleni radič i špinat
- proizvodi od soje, kao što su sojino brašno, sojin jogurt, tofu i sojino mlijeko.
2. Unos dovoljno vlakana
Prema profesoru Spectoru, više od 90 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu ne unosi dovoljno vlakana. On preporučuje konzumaciju orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, graha, voća i povrća kako bismo povećali unos vlakana.
3. Uključivanje fermentirane hrane u prehranu
Epidemiolog kaže da je trik s fermentiranom hranom jesti je malo i često. Za njega to znači miješanje kefira u preljeve za salatu, dodavanje kiselog kupusa i kimchija u sendviče, salate te na priloge juhama i varivima.
Dodao je da je istraživanje iz 2021. otkrilo da uključivanje fermentirane hrane može povećati raznolikost crijevnog mikrobioma.
Slijedeći ova načela, uključit ćemo mnogo različitih biljaka u svoju prehranu i poboljšati zdravlje crijeva.