Liječnik upozorio koje namirnice ne treba doručkovati kako bismo izbjegli debljanje

Foto: Unsplash

DORUČAK je najvažniji obrok u danu, ali ljudi trebaju biti svjesni onoga što jedu. Neke popularne namirnice treba ograničiti jer bi mogle uzrokovati debljanje, upozorio je dr. Michael Mosley za Express.

Tipičan doručak uključuje šunku, a prema liječniku, ona se treba jesti u malim količinama jer prerađeno meso može imati negativan učinak na težinu i zdravlje općenito.

"Predlažem da slaninu, šunku i kobasice zamijenite lososom, koji će povećati osjećaj sitosti", savjetuje dr. Mosley.

Također, peciva i žitarice, koje su krcate šećerom, još su jedan primjer onoga što treba zaobilaziti u širokom luku.

"Takva hrana je bogata ugljikohidratima i kalorijama, a ima malo proteina. Dakle, definitivno pridonosi debljanju", dodaje.

Njegov savjet je okrenuti se jajima, nakon kojih je uvijek sit do ručka.

"Jaja, riba, nemasno meso i tofu bogati su proteinima i mogu pomoći u izgradnji mišića. Moj tipični doručak je omlet od gljiva. Smatram da su jaja ključna za mršavljenje, bilo da se jedu kuhana, poširana, kajgana ili kao omlet. Pružaju veći osjećaj sitosti u usporedbi sa žitaricama ili tostom", kaže.

Jaja su bogata proteinima, vitaminom B i selenom. Za većinu odraslih neće škoditi konzumacija jednog do dva jaja dnevno, ovisno o tome koliko je kolesterola u ostatku hranu koju unose. Prema Men's Journalu, jaje ima 187 mg kolesterola, a preporučena granica je 300 mg dnevno ili 200 mg, ako imate dijabetes ili faktore rizika za razvoj srčanih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.