Mama prozvala fitness industriju jer joj je kći umrla od proteinskog napitka

Foto: Instagram

BODYBUILDERICA iz Australije, Meegan Hefford, preminula je prije dvije godine nakon što je unijela previše proteina koje njezino tijelo, zbog rijetkog genetskog poremećaja, nije moglo razgraditi.

Njena majka, Michelle White, zbog toga je odlučila upozoriti na moguće opasnosti proteinskih dodataka. 

"Meeganina ljubav prema vježbanju pretvorila se u opsesiju nakon što je rodila drugo dijete. Oboljela je od postporođajne depresije i vježbanje ju je spašavalo", rekla je njena majka.

Meegan se počela baviti bodybuilding natjecanjima i potpuno je promijenila prehranu.

"Jela je puno crvenog mesa, piletine, bjelanjaka i povrće, a uz svaki bi obrok popila proteinski shake. Mislila sam da je zdravija no ikada. Jela je mnogo, sve mi je djelovalo jako zdravo, a slatko uopće nije jela. No primijetila sam jednom da se trese pa sam joj savjetovala da se odmori od teretane. Dva dana nakon toga se srušila. Nisam mislila da bi je njezina opsjednutost zdravljem mogla ubiti", ispričala je Michelle.

Medicinski su testovi pokazali da Michelle, Meegan i Meeganova kći Alexa imaju isti genetski poremećaj koji zahvaća tek jednu od 8.500 osoba, a većina ih i ne zna da ga imaju. Kako se tijelo zbog rijetkog poremećaja ne može riješiti dušika (nusprodukta proteina), u krvi nastaje amonijak koji se akumulira te s vremenom može doći i do mozga i tako uzrokovati nepovratnu štetu, komu i smrt.

Ubrzo nakon smrti kćeri, Michelle je pronašla njezin plan prehrane ​koji je bio ispunjen proteinima, ​a koji joj je napisala njezina ​privatna trenerica.

Zbog svega što se dogodilo, Michelle je prozvala fitness industriju jer smatra da prodaja dodataka prehrani nije dovoljno dobro regulirana. Osim toga, pozvala je na oprez sve one koji se odlučuju na velike promjene u svojoj prehrani.

"Konzultirajte se samo s registriranim nutricionistima i ne kupujte dodatke prehrani na svoju ruku", poručila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.