Mnogi imaju suludu ideju kako dezinficirati namirnice iz dućana. Nemojte to raditi

Foto: 123RF

AKO ste mahnito prali namirnice koje ste donijeli iz dućana, i to u vodi i sapunu, vjerujte da niste sami. Društvene mreže su u bespućima interneta otkrile da je značajan broj ljudi došao na istu ideju - ako voda i sapun pomažu u dezinfekciji ruku, jednako će djelovati i na namirnicama. No stručnjaci za zdravstvenu ispravnost hrane upozoravaju da je ova ideja suluda, ali i opasna.

Iako je sapun učinkovit u sprječavanju širenja virusa, osmišljen je za čišćenje površina i ruku, a nije formuliran za nanošenje na hranu pa ribanje jabuka sapunom nije dobra ideja.

Iako se nadamo da je to opće znanje, valja naglasiti kako konzumacija sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike gastrointestinalnih tegoba. Ne samo da su oni neugodni nego oponašaju neke od simptoma covida-19 pa bi vas upravo zbog njih mogli poslati u bolnicu izlažući vas nepotrebnom stresu, ali i nepotrebno opterećujući već preopterećene zdravstvene radnike i ustanove.

Gastrointestinalni problemi uglavnom se javljaju nakon što sapun konzumirate u relativno velikim količinama, ali stručnjaci za zdravstvenu ispravnost hrane kažu da svejedno nije pametno namirnice prati sapunom. Takvo tretiranje namirnica može utjecati i na okus vaše hrane.

"Potrošači ne bi trebali prati voće i povrće deterdžentom ili sapunom", navodi na svojim internetskim stranicama američko Ministarstvo poljoprivrede te dodaje: "Ovi proizvodi nisu odobreni ili označeni za upotrebu na hrani od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA)."

No kako onda dezinficirati namirnice?

Na temelju istraživanja povezanih s bolestima koja se prenose hranom i virusima, negdje između 90% i 99% onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Chapman, profesor i specijalist za sigurnosti hrane na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina.

"Što god da dodamo u vodu, nećemo dobiti puno bolji rezultat", tvrdi on.

Zato, umjesto da posežete za neobičnim mjerama opreza, stručnjaci savjetuju da perete ruke prije i nakon pripreme jela. Osim toga, uklonite oštećene dijelove voća i povrća, isperite namirnice prije nego što ih ogulite ili razrežete, nakon pranja ih dobro osušite te na namirnicama poput salate uklonite vanjske listove, piše HuffPost.

Također, kod pranja slobodno koristite hladnu vodu. Mnoge ljude privlači ideja da bi viruse mogli ukloniti pranjem u vrućoj vodi. No osim što ćete tako uništiti voće i povrće, morate znati da bi u tom slučaju voda morala biti toliko vruća da u njoj možete skuhati namirnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.