Mnogi zanemaruju dan za odmor, a vrlo je važan. Trenerica nam je otkrila zašto

Foto: Shutterstock/Sanda Uzelac/Momento Studio

KAKO bi treniranje dalo rezultate, važno je da, osim na vježbanje, obratimo pozornost na prehranu, ali i na dan odmora. Iako mnogi zanemaruju dan odmora kao dio rutine, to je pogrešno i može naštetiti cjelokupnom procesu vježbanja i izgradnje forme. O ovoj temi smo više porazgovarali s osobnom trenericom Nikolinom Škof Erdeljom koja nam je otkrila zašto je važno i nužno uzimati dan za odmor. 

"Ako aktivno treniramo više dana u tjednu, od velike je važnosti uzimati dane odmora", kaže trenerica za Index.

Dan za odmor nije samo bitan kako bismo predahnuli od treninga, već utječe i na to da bolje treniramo u budućnosti te smanjuje mogućnost potencijalnih ozljeda. 

"Kvalitetan odmor između treninga doprinijet će kvalitetnijoj izvedbi na idućem treningu, čime će napredak biti veći i smanjit će se rizik od ozljeda na treningu. Pravilan oporavak omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže u organizmu i drži nas dalje od simptoma pretreniranosti. Odmor će doprinijeti kvaliteti sna, držati visoko našu razinu energije tijekom dana i adekvatno pripremiti tijelo za novi trening", objašnjava trenerica. 

Zašto je važno uzimati dan za odmor?

Ako više treniramo, to nužno ne znači da ćemo imati bolji napredak, barem ne ako zanemarimo važnost dana za odmor.

"Naši mišići rastu dok se odmaramo, tako da možemo reći da bez pauze nema ni mišićnog rasta. Za vrijeme treninga stvaramo oštećenja na mišićnim vlaknima koja se obnavljaju, zacjeljuju i rastu u danima odmora. Velik broj rekreativaca trenira s malo odmora između treninga, ali i samih serija u treningu, čime si uskraćuju potencijalni napredak", ističe Škof Erdelja za portal.

Objasnila je koliko bi trebala trajati pauza tijekom treninga, kao i treba li uzeti jedan ili dva dana odmora ako nam je cilj rast mišića.

"Ako nam je cilj mišićni rast, serije trebaju biti dovoljno intenzivne da izvedemo 8 do 12 ponavljanja, nakon čega slijedi odmor od otprilike 90 sekundi. Ponovni trening iste mišićne skupine ne bi trebao uslijediti prije isteka otprilike 48 sati, dakle, dva dana će biti idealan odmor mišića zahvaćenih treningom. To ne znači da ne možemo trenirati više dana zaredom, već da je pametno programirati plan treninga", pojašnjava nam trenerica. 

Međutim, ako tijekom dana odmora i dalje želite imati neku fizičku aktivnost, trenerica je izdvojila nekoliko opcija.

"U danima odmora možemo provoditi laganije kardioaktivnosti, poput šetnje, plivanja i vožnje bicikla", kaže nam. 

Što se događa ako ne izdvajamo dan za odmor?

Uzimanje dana za odmor važno je i korisno, ali mnogi zaboravljaju ili zanemaruju potrebu za odmorom, što u konačnici može loše utjecati na napredak, ali i zdravlje.

Trenerica ističe da preskakanje odmora "može rezultirati lošom izvedbom na treningu te tako znatno povećati mogućnost ozljede prilikom izvođenja vježbi". 

Kao neke od posljedica previše vježbanja bez pravilnog odmora, trenerica izdvaja "opću slabost, probleme sa spavanjem i druge zdravstvene probleme. Ako osjetimo jake bolove u mišićima, generalni umor, nervozu, loše spavamo ili ne odradimo dobro trening, vrijeme je da uzmemo dan ili dva odmora. Ako se simptomi ne povuku, trebali bismo razmisliti o smanjenju intenziteta treninga ili duljem odmoru."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.