Mogu li mliječni proizvodi biti dio keto dijete? Da, a ovo je pet najboljih opcija

Foto: 123RF

KETO dijeta zaludila je svijet. Brojne slavne face odabrale su plan prehrane koji se temelji na visokom udjelu masnoća, umjerenom unosu bjelančevina te malo ugljikohidrata.

Cilj ovakve prehrane je postići ketozu, a to je stanje u kojem vaše tijelo prelazi na sagorijevanje masti kao goriva umjesto na svoj tipični izvor energije, ugljikohidrate.

Postizanje ketoze nije uvijek jednostavno i može izazvati nekoliko neugodnih simptoma. No, oni obično nestaju u roku od dva tjedna, a mnogima je puno veći problem sastavljanje keto menija. 

Naime, keto dijeta je dosta komplicirana, posebno kad su u pitanju mliječni proizvodi. Neke namirnice iz te skupine su izvrsni izvor proteina, masti, kalija i kalcija te se na prvi pogled čine idealnim odabirom. No, keto dijeta je dosta restriktivna i kaže da mlijeko sadrži šećer, a šećeri su ugljikohidrati.

Mliječni proizvodi koji ne mogu biti dio keto dijete su sladoled, mlijeko s okusom, zaslađeni jogurt, neki meki sirevi i zaslađeni puding. 

S druge strane, postoje mliječni proizvodi koji će se odlično uklopiti u keto jelovnik. To su maslac, neki tvrdi i meki sirevi (parmezan, švicarski sir, brie, mascarpone i svježi sir), tučeno vrhnje te grčki jogurt, pobrojali su nutricionisti za časopis Women's Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.