Može dovesti do zatajenja: Ovaj simptom ukazuje na bolest jetre, a javlja se kod jela

Foto: Pixabay

JETRA je jedan od naših vitalnih organa odgovoran za više od 500 različitih funkcija. To uključuje pretvaranje hrane u energiju i uklanjanje toksina iz krvi, a svaki problem s jetrom zato može rezultirati višestrukim simptomima koji utječu na svakodnevni život, donosi Express.

Bolest masne jetre, koja se također naziva i nealkoholna masna bolest jetre, odnosi se na stanja uzrokovana viškom masnoće u jetri. Kao što joj samo ime sugerira, ova bolest nije uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola. Uobičajeni uzroci uključuju prekomjernu težinu ili pretilost te dijabetes tipa 2. U svojim ranim fazama bolest masne jetre često ne pokazuje nikakve simptome.

Međutim, što je stanje ozbiljnije, veća je vjerojatnost da ćete primijetiti nuspojave. Četvrti i posljednji stadij bolesti masne jetre je kronično stanje, odnosno ciroza koja se javlja nakon godina neliječene upale. Prema podacima NHS-a, ovo oštećenje je trajno i može dovesti do zatajenja jetre, ali i raka jetre.

Ako netko ima cirozu, veća je vjerojatnost da će osjetiti simptome. Jedan od takvih simptoma jest gubitak apetita, znak upozorenja koji se najčešće javlja tijekom jela. Oboljela osoba sita je gotovo odmah nakon što pojede nekoliko zalogaja ili pak u potpunosti izgubi apetit.

Ostali simptomi uključuju osjećaj mučnine, povraćanje, bolove u trbuhu, osjećaj umora te anksioznost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.