Tražite prirodan način za smanjenje kolesterola? Postoji jednostavan, jeftin i lako dostupan sastojak koji bi mogao napraviti veliku razliku - češnjak. Iako možda neće imati najugodniji zadah, zdravstvene koristi konzumacije češnjaka nadilaze tu manu.
Visoke razine "lošeg" LDL kolesterola mogu začepiti krvne žile, povećavajući rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara. Osobe s visokim kolesterolom često moraju kombinirati promjene u načinu života s lijekovima kako bi smanjile razinu LDL-a. No, uz nekoliko prirodnih koraka, poput dodavanja češnjaka u prehranu, moguće je pomoći tijelu da bolje regulira kolesterol.
Prema istraživanjima, konzumiranje jednog režnja češnjaka dnevno (oko 3 do 6 grama) može smanjiti razinu kolesterola za čak 10%. Glavni "krivac" za ovu zdravstvenu korist je alicin, snažan antioksidans koji daje češnjaku njegov prepoznatljiv miris. Alicin može blokirati proizvodnju LDL kolesterola u jetri, vezujući se za LDL receptore na stanicama jetre. Što je unos češnjaka veći, to može imati snažniji učinak na smanjenje LDL-a.
Istraživanja pokazuju da način na koji konzumirate češnjak može utjecati na njegovu učinkovitost.
Prema dijetetičarki Victoriji Taylor, češnjak može dodati okus jelima, ali naglašava da je važno gledati cijelu prehranu, ne oslanjati se samo na jedan sastojak.
"Češnjak je koristan, ali sam po sebi nije dovoljan za smanjenje rizika od srčanih bolesti", kaže Taylor.
Osim češnjaka, postoje i drugi koraci koje možete poduzeti za zdravlje srca.