Naša crijeva znaju razliku između različitih vrsta šećera, tvrde znanstvenici

Foto: Shutterstock

OTPRILIKE otkad su prije 20 godina otkriveni receptori okusa, znanstvenici su provodili eksperimente eliminirajući okusne pupoljke kod miševa te ih je iznenadilo što miševi ne samo da su mogli razlikovati prirodni i umjetni šećer već su čak i preferirali prirodni, unatoč tome što nisu imali osjet okusa.

"Identificirali smo stanice koje nas tjeraju da jedemo šećer, a one su u crijevima", rekao je dr. Diego Bohórquez, izvanredni profesor medicine i neurobiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke, koji je vodio nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience.

Posebna vrsta stanica u tankom crijevu može prepoznati vrstu zaslađivača

Nakon jedenja čestice hrane ulaze u tanko crijevo, koje je prekriveno nježnim resicama, a svaka resica prekrivena je jednim slojem epitela. Bohórquez je otkrio da je jedna vrsta stanica u sloju epitela jedinstvena jer ne komunicira samo s hormonima nego i sa živcima, uključujući živac vagus. Bohórquez je u videozapisu objasnio svoje otkriće.

Iako su te stanice izvorno opisane kao enteroendokrine stanice jer oslobađaju hormone u crijevima, on ih je nazvao neuropodnim stanicama zbog njihove sposobnosti komuniciranja s neuronima koji ne samo da proizvode sporodjelujuće hormonske signale već i brzodjelujuće neurotransmiterske signale mozgu u roku od nekoliko milisekundi, dodali su mediji.

Zbog crijeva znamo kakvu hranu jedemo

Bohórquez je rekao da su njegova otkrića pokazala da su stanice neuropoda slične okusnim pupoljcima na našem jeziku ili stanicama retine u našim očima, koje nam pomažu vidjeti boje.

"Ove stanice rade baš kao stanice retinalnog stošca, koje su sposobne osjetiti valnu duljinu svjetlosti", primijetio je Bohórquez. "One prepoznaju tragove šećera u odnosu na zaslađivač, a zatim oslobađaju različite neurotransmitere koji ulaze u različite stanice u vagusnom živcu i na kraju životinja zna: 'ovo je šećer' ili 'ovo je zaslađivač'."

"Zbog crijeva znamo kakvu hranu jedemo", rekao je Bohórquez. "Šećer ima i okus i nutritivnu vrijednost, a crijeva mogu prepoznati oboje."

"Mnogi ljudi bore se sa žudnjom za šećerom, a sada bolje razumijemo kako crijeva prepoznaju šećer (i zašto umjetni zaslađivači ne obuzdavaju tu želju)", dodala je dr. Kelly Buchanan, specijalizantica interne medicine u Općoj bolnici Massachusetts, koja je i koautorica spomenute studije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.