Neki fitness entuzijasti piju skoro 4 litre mlijeka u danu. Evo ima li to smisla

Foto: Shutterstock

GOMAD dijeta popularna je od ranih dana bodybuildinga 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. GOMAD je skraćenica za "gallon of milk a day" ili "galon mlijeka u danu". Jedan američki galon je 3.78 litara, a dijeta obećava brz način gradnje mišića zbog visokog sadržaja proteina i zasićenih masti u mlijeku.

Iako stručnjaci preporučuju mlijeko za izgradnju mišića za jačanje kostiju i poboljšanje zdravlja srca, GOMAD dijeta predstavlja tamnu stranu bodybuildinga. Želja za postizanjem što većih mišića natjerala je mnoge fitness fanatike da u tajnosti uzimaju lijekove za poboljšanje performansi, unatoč njihovim negativnim učincima na zdravlje. Procjenjuje se da pet do 10 milijuna ljudi ima tjelesnu dismorfiju, stanje mentalnog zdravlja koje uzrokuje intenzivno nezadovoljstvo vlastitim izgledom.

U razgovoru za Insider, tri nutricionista izjavila su da vjeruju da je GOMAD dijeta samo hit koji će izumrijeti. Iako se slažu da će ona vjerojatno pomoći da dobijete na težini, a mlijeko je bogato hranjivim tvarima, postoje očiti nedostaci i ozbiljni rizici konzumiranja toliko mlijeka.

Kako djeluje GOMAD dijeta?

Dijetetičarka Robin Barrie Kaiden rekla je da motivacija za GOMAD dijetu vjerojatno dolazi zbog želje za brzim povećanjem mišićne mase. 

Izgradnja mišića zahtijeva unos dovoljno kalorija i proteina. Jedenje u kalorijskom suficitu pomaže u izgradnji mišića, a trening snage može potaknuti vaš metabolizam, jer mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju. Nedostatak proteina također može ometati izgradnju mišića, jer taj makronutrijent pomaže popraviti pukotine u mišićnim vlaknima koje nastaju tijekom treninga.

Nekim ljudima teško je jesti onoliko koliko je potrebno za dobivanje mišićne mase, kaže Kaiden, a galon punomasnog mlijeka sadrži 128 grama proteina i nevjerojatnih 2400 kalorija.

"GOMAD dijeta mogla bi pomoći u izgradnji mišića, ali kalorijski suficit može dovesti do debljanja jer se kalorije koje tijelo ne potroši u jednom danu pohranjuju kao dodatna masnoća", pojašnjava Kaiden.

Prema dijetetičarki Amy Stephens, GOMAD dijeta privlačna je onima koji ne kuhaju. Ali jedino učenje kako jesti uravnoteženo može dovesti do dugoročnih, održivih promjena u tijelu, ističe ona. Rezultati GOMAD dijete vjerojatno će nestati čim osoba prestane piti mlijeko.

"Ovo je očito samo brzo rješenje", nadovezuje se Kaiden.

Opasnost pijenja galona mlijeka dnevno

Konzumacija galona mlijeka dnevno dovodi do brojnih zdravstvenih problema, od kojih neki mogu biti opasni po život.

Stephens kaže da galon mlijeka sadrži četiri puta više zasićenih masti od preporučene dnevne doze. Iako zasićene masnoće možda nisu tako nezdrave kao što se prije vjerovalo, u prevelikim količinama mogu povisiti vrstu kolesterola koja povećava rizik od srčanih bolesti.

Galon mlijeka sadrži gotovo svu dnevnu preporučenu količinu natrija i velike količine kalcija, napominje dijetetičar Jason Machowsky. Previše natrija može dehidrirati tijelo, a previše kalcija u bubrezima može stvoriti bubrežne kamence.

Mlijeko u umjerenim količinama je OK

Unatoč problemima povezanim s ispijanjem galona mlijeka dnevno, kravlje mlijeko sadrži niz važnih vitamina i minerala, uključujući kalij, vitamin D i kalcij, a dijetetičari odobravaju umjereno pijenje tog napitka za osobe koje podnose mliječne proizvode.

Za vegane ili osobe s intolerancijom na laktozu, hranjiva, visokokalorična hrana poput orašastih plodova, sjemenki, sušenog voća i avokada može pomoći u debljanju, rekao je Machowsky. Sojino mlijeko sadrži gotovo isto toliko proteina kao i mliječni proizvodi, iako Stephens napominje da bi bila oprezna zbog velikih količina šećera u nekim markama mliječnih alternativa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.