Neuroznanstvenica: Ako ne možete zaspati, jednu stvar nikada ne biste smjeli raditi

Foto: Unsplash

FRUSTRIRAJUĆE je leći u krevet i vrpoljiti se te se pokušavati natjerati da zaspite. Ako imate problema s uspavljivanjem, vjerojatno ste isprobali niz mogućih rješenja, među kojima su uzimanje melatonina, ukidanje kofeina nakon 14 sati i nekorištenje ekrana prije spavanja. Prema stručnjacima, postoji jedna uobičajena navika koja ometa san, a mnogi je uopće nisu svjesni.

“Važno je izbjegavati nedosljedan raspored spavanja jer to jako remeti vaš cirkadijalni ritam. Kada se ne pridržavate dosljednog rasporeda, vašem je mozgu vrlo teško predvidjeti kada bi trebao početi stvarati kemikalije koje su potrebne za uspavljivanje. Čak i odstupanje od 30 minuta može biti dovoljno da poremeti san kod ljudi koji su posebno osjetljivi na spavanje”, kaže neuroznanstvenica Chelsie Rohrscheib.

To znači da ne biste smjeli mijenjati vrijeme kada idete u krevet. Primjerice, možda tijekom radnog tjedna legnete oko 22 sata, a u dane vikenda ostajete budni do ponoći. Takva nedosljednost može otežati uspavljivanje.

Kako prepoznati nesanicu?

Ako vam treba više od 30 minuta da zaspite tri ili više puta tjedno, to je znak da patite od početne nesanice. Ona može biti kronična ili posljedica nekog drugog zdravstvenog problema, poput apneje.

“Kad imate problema sa spavanjem, ključno je potražiti pomoć što je prije moguće jer se loš san s vremenom može razviti u naviku koju je vrlo teško popraviti. Što dulje loše spavate, to je teže prekinuti ciklus”, kaže dr. Rohrscheib.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.