Njušite hranu da biste provjerili je li pokvarena? Evo zašto to nije dobra metoda

Foto: Shutterstock

AKO sumnjate da je neka hrana pokvarena, prva stvar koju će većina napraviti je pomirisati je. Upotrijebili ste takvu vrstu testiranja namirnice tisuću puta, najčešće provjeravajući mliječne proizvode kao što su mlijeko, jogurt ili sir.

Test njuškanja može pomoći u redukciji nepotrebnog bacanja hrane

Nedavno je jedan britanski lanac supermarketa počeo poticati svoje kupce da koriste "test njuškanja" kao način redukcije bacanja hrane. Tvrtka je u siječnju objavila da se odriče rokova upotrebe za mlijeko i poziva potrošače da koriste test njuškanja kako bi utvrdili je li mlijeko još pitko.

Kristen Gibson, izvanredna profesorica znanosti o hrani na Odjelu za poljoprivredu Sveučilišta u Arkansasu, priznaje važnost smanjenja rasipanja hrane te ističe da oznake datuma kao roka najbolje upotrebe mogu biti zbunjujuće. No rekla je da poticanje korištenja testa njuškanja može također biti zbunjujuće za potrošače.

Sigurnost hrane i kvaliteta hrane, kakva je razlika?

"Postoji tanka granica između sigurnosti hrane i kvalitete hrane", rekla je za HuffPost. "Ne postoji način da se ponjuši i utvrdi je li hrana sigurna. Vjerojatno možete reći da se kvaliteta smanjila. Ali znati da je sigurna za konzumaciju je nemoguće."

HuffPost je zatražio detaljnije objašnjenje stručnjaka za sigurnost hrane.

Zabuna datuma upotrebe i datuma prodaje

Uprava za hranu i lijekove procjenjuje da zbrka oko datuma upotrebe, roka prodaje i roka najbolje upotrebe ("najbolje do") dovodi do oko 20% otpada od hrane u kućanstvima. Datumi prodaje označavaju koliko dugo trgovina treba skladištiti proizvod. Rok upotrebe i "najbolje upotrijebiti do/prije" opisuju do kad će hrana biti optimalnog okusa ili kvalitete.

"Ovi datumi vam ne govore ništa o sigurnosti", rekao je Martin Wiedmann, profesor sigurnosti hrane i znanosti o hrani. "Ako na vašem jogurtu piše najbolje prije datuma X, to znači da će imati izvrstan okus barem do tog datuma. Nakon toga, što duže čekate, veći je rizik da neće imati baš dobar okus. Ali to ga ne čini manje sigurnim."

Datumi na proizvodima izvedeni su iz "studija roka trajanja", za koje je Gibson rekao da brendovi hrane provode kako bi analizirali kvalitetu svojih proizvoda tijekom vremena. "Oni analiziraju kvarenje, mikroorganizme ili druga svojstva, poput izgleda ili drugih čimbenika koji idu nizbrdo i koji bi bili neprihvatljivi za kupca", objasnila je.

Često, ako se pravilno skladišti, hrana ostaje jestiva nekoliko dana nakon datuma na pakiranju, dodaje Wiedmann.

Što vam test njuškanja zapravo može reći?

Kvaliteta hrane nije ista stvar kao i njena sigurnost. Ako vam mlijeko, naprimjer, miriše kiselo, vjerojatno ga ne želite piti, ali to vam neće nužno uzrokovati bolest uzrokovanu hranom.

"Ne bih to jela ni pila", rekla je Gibson. "Mislim da iskustvo ne bi bilo baš ugodno. Ali to vam ne bi trebalo nanijeti štetu. Možda ćete osjetiti mučninu samo zato što ste pojeli nešto što vam nije bilo privlačno, ali to ne bi trebalo uzrokovati nikakvu infekciju ili nešto slično."

Svatko također ima svoje standarde za prihvatljivu kvalitetu, objasnila je. Nekim ljudima možda neće smetati ustajali pomfrit ili blago kiseli jogurt, dok bi drugima mogao i naškoditi.

Nečije očekivanje o tome kakva bi hrana trebala biti također igra ulogu, rekao je Wiedmann. Na primjer, ne biste željeli miješati usireno mlijeko u svoju kavu. "Ali zapravo se isti proces kojim se mlijeko usiri može koristiti i za izradu sira i jogurta", rekla je. "Mnogi mikrobi rastu i ne čine vas bolesnima; oni se samo mijenjaju."

Zašto vam test njuškanja ne može reći je li hrana sigurna za jelo?

Test njuškanja ne može utvrditi je li hrana sigurna za jelo. "Ne možete okusiti organizme koji uzrokuju bolest u hrani niti ih možete nanjušiti", rekao je Wiedmann. Većina patogena koji se prenose hranom, kao što su norovirus, salmonela ili E. coli, mogu uzrokovati mučninu, proljev ili grčeve u želucu i ne možete ih nanjušiti u hrani", rekla je.

Dobar primjer je zelena salata, koja je kriva za veliki dio bolesti koje se prenose hranom. Listovi zelene salate mogu biti zeleni i hrskavi, ali mogu sadržavati bakterije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.