Novi TikTok trend zove se "unutarnji tuš". Stručnjaci pozivaju na oprez

Foto: Shutterstock

NAJNOVIJI zdravstveni trend s TikToka, pod nazivom unutarnji tuš, mogao bi prouzrokovati želučane probleme, tvrde nutricionisti. Naime, videozapisi koje su pogledali milijuni ljudi prikazuju korisnike TikToka kako ispijaju čašu vode s limunom i dvije žlice chia sjemenki.

Navodi se kako taj pripravak ispire tijelo, djelujući kao prirodni laksativ. Stručnjaci su rekli za The Daily Mail da bi ovaj trik mogao dovesti do nadutosti i nelagode, osobito ako se napitak konzumira vrlo naglo.

Premda je dio stručnjaka potvrdio da postoje neke zdravstvene prednosti ovog napitka, upozorili su da bi mogao prouzrokovati opstrukciju crijeva, što se smatra hitnim medicinskim stanjem. Tvrde da je bolje jesti više vlakana iz raznih biljnih izvora tijekom dana kako bi se ublažio zatvor.

U čemu je vrijednost chia sjemenki?

Dvije žlice chia sjemenki osiguravaju oko 10 grama vlakana, što je ekvivalent polovici konzerve pečenog graha i oko trećine dnevnog preporučenog unosa. Vlakna su neophodna za rad crijeva, a djeluju tako što omekšavaju stolicu i povećavaju je.

Chia sjemenke se još uvijek smatraju novom, premda sve popularnijom namirnicom u Europi, ali njihovi učinci još nisu do kraja definirani. Profesor Tom Sanders, stručnjak s King's Collegea u Londonu, rekao je za MailOnline: "Ne bih se iznenadio da se primjenom ovog pripravka pogoršava sindrom iritabilnog crijeva."

Stručnjaci su još uvijek vrlo oprezni po pitanju stavova o ovom trendu

Dr. Ian Johnson, stručnjak za prehranu na Institutu Quadram u Norwichu, rekao je da su chia sjemenke vrlo vrijedna i bogata riznica vlakana, ali kao i kod svake neobične prehrambene komponente, nije uvjeren da je konzumacija velikih doza u jednom obroku vrlo dobra ideja.

Dr. Duane Mellor, dijetetičarka pri Aston Medical Schoolu u Birminghamu, složila se da bi spomenuti TikTok trend mogao biti dobar izvor vlakana, ali i da bi lako mogao prouzrokovati nadutost i nelagodu ako se ne konzumira s dovoljno vode.