Nutricionisti otkrivaju naizgled zdravu hranu koja pridonosi visokom krvnom tlaku

Foto: Shutterstock

U potrazi za zdravijim načinom života mnogi se usredotočuju na izbacivanje nezdrave hrane. Međutim, neke od najpodmuklijih prijetnji našem zdravlju mogu se pronaći u naizgled zdravim namirnicama. Ta hrana često sadrži skrivene kalorije, natrij i druge aditive koji mogu pridonijeti kroničnim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca i pretilost.

Kalorije i natrij ključni su za naše tijelo, ali prekomjerna konzumacija može dovesti do značajnih problema. Natrij, iako vitalan za ravnotežu tekućine i rad živaca, može uzrokovati zadržavanje vode i povisiti krvni tlak ako se konzumira u prekomjernim količinama.

Skrivene kalorije, često iz dodanih šećera i masti, mogu pridonijeti debljanju i metaboličkim problemima. Dijetetičari i nutricionisti, Dan Gallagher, Trista Best i Lisa Richards, upozorili su na tri takve uobičajene namirnice koje bismo trebali izbjegavati ili barem ograničiti.

1. Sir

Sir se često pomno ispituje zbog sadržaja masnoće i kolesterola, ali se njegova visoka razina natrija često zanemaruje. "Općenito govoreći, stariji sir ima više natrija, stoga uzmite nešto svježe poput mozzarelle ili svježeg sira kako biste smanjili unos natrija", savjetuje Gallagher za SheFinds.

Iako sir može biti hranjiv dodatak našoj prehrani, odabir opcija s niskim udjelom natrija može pomoći u upravljanju ukupnim unosom i smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka te drugih zdravstvenih problema povezanih s natrijem.

2. Granola

Granola se obično smatra zdravim doručkom ili međuobrokom, ali može biti varljivo bogata kalorijama i natrijem. "Mnoge komercijalne granole rade se s dodanim šećerima, medom ili sirupima kako bi se poboljšao okus i slatkoća, što može drastično povećati njihov sadržaj kalorija", upozorava Best.

Osim toga, granola često uključuje sastojke bogate kalorijama, poput orašastih plodova, sjemenki i suhog voća, a neki brendovi čak koriste i dodane masti. "Natrij može biti skriven u granoli, posebno u aromatiziranim varijantama ili onima koje sadrže dodane sastojke poput slanih orašastih plodova ili sjemenki", dodaje Best.

Ta kombinacija šećera, masti i natrija može granolu pretvoriti u loš obrok, a ne u zdrav izbor.

3. Umak za roštilj

Iako je mnogima ukusan, umak za roštilj općenito je krcat šećerom, natrijem i kalorijama. "Umak za roštilj može pridonijeti debljanju u području trbuha, prvenstveno zbog visokog sadržaja šećera i kalorija", upozorava Richards. Dodaje da su mnogi komercijalni umaci za roštilj puni dodanih šećera, često u obliku kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze ili drugih zaslađivača.

"Ti dodani šećeri mogu značajno povećati ukupni sadržaj kalorija u umaku, što olakšava konzumaciju viška kalorija", zaključila je Richards.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.