METABOLIZAM je važan za gubitak težine. Spor metabolizam sagorijeva manje kalorija, što znači da se više kalorija pohranjuje u obliku masnoća u tijelu, dok brzi metabolizam sagorijeva kalorije brže, što objašnjava zašto neki ljudi mogu puno jesti a ne nakupiti kilograme.
Srećom, znamo koje namirnice ubrzavaju, a koje usporavaju metabolizam pa možemo kreirati jelovnik koji će odgovarati našim potrebama. Konkretno, nutricionisti Jay Cowin i Jill Mongene savjetuju izbjegavanje jedne vrste ulja jer ona iznimno usporava metabolizam.
"Ako se želite zdravije hraniti i izgubiti na težini, klonite se prerađenih biljnih ulja, što uključuje sojino ulje, kukuruzno ulje i suncokretovo ulje", savjetuje dvojac za She Finds. Kako tvrde, većina biljnih ulja koje danas jedemo prerađuje se na način koji ljudima otežava sagorijevanje masti.
"Sada znamo da mnoga biljna ulja mogu sadržavati skrivene transmasti ili djelomično hidrogenirana ulja skrivena ispod oznake sastojaka kao 'zaštićena mješavina' ili 'mješavina biljnog ulja'. Poznato je da transmasti i hidrogenizirana ulja uzrokuju srčanu disfunkciju poput visokog kolesterola i eventualno začepljenja arterija", upozorava Mongene.
American Journal of Clinical Nutrition kaže da se ne preporučuje korištenje biljnih ulja za kuhanje i/ili pečenje jer ona povećavaju LDL kolesterol i nisu toliko zdrava za srce kao maslinovo ulje ili ulje uljane repice.
"Također, biljna ulja sadrže samo tragove hranjivih tvari, što znači da priprema hrane s ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem tijelu u usporedbi s drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja", dodaje Cowin.
Ulje avokada također je dobra alternativa, savjetuju nutricionisti.