Oči su vam crvene nakon kupanja u bazenu zbog jednog zapanjujućeg razloga

Foto: 123RF

MOŽDA ste dosad mislili da su vam oči crvene zbog klora, ali on nije razlog...

Kada uskočite u bazen i prepustite se uživanju, možda vas ne okružuje samo voda. Naime, hotelski bazeni, bazeni u centrima za rekreaciju i na drugim javnim mjestima mogu biti izvor neugodnih bakterija. 

Najveći krivac izbijanja pojedinih bolesti povezanih s bazenima je parazit kojeg je teško uništiti, a koji uzrokuje proljev, nazvan Cryptosporidium, ili kripto, navodi se u izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2019. godine. Ova bakterija može izazvati proljev koji u pojedinim slučajevima traje i do tri tjedna.

No, to nije jedina opasnost koja se skriva na bazenima.

Naime, sigurno vam se barem jednom dogodilo da su vam oči crvene nakon kupanja u bazenu, a kako objašnjavaju stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj problem nastaje zbog urina u bazenu. Da, dobro ste pročitali.

"Dušik u mokraći kombinira se s klorom i formira ono što je poznato kao kloramin, a zapravo kloramin uzrokuje crvene oči", objasnio je Michele Hlavsa, voditelj CDC-ovog programa plivanja te je dodao kako ljudi u bazene unose i mnoge druge bakterija, ali i znoj, stolicu te druge tjelesne izlučevine, piše Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.