Od raka do moždanog udara: Pet stvari koje jezik može otkriti o našem zdravlju

Foto: Unsplash

ZNANSTVENICI se okreću promatranju jezika kako bi pronašli znakove ozbiljnih bolesti. Riječ je o praksi koja se u Kini slijedi više od 2000 godina, a umjetna inteligencija sada je koristi za dijagnosticiranje bolesti na daljinu.

Istraživanje iračkih i australskih stručnjaka pokazalo je da je analiza jezika točno dijagnosticirala zdravstveno stanje u čak 94 posto slučajeva.

Što uopće jezik može otkriti o našem zdravlju? Dok je većina promjena oblika, boje i teksture vašeg jezika bezopasna, neke zahtijevaju procjenu i liječenje medicinskog stručnjaka.

Žuti jezik

Žućkasti jezik može biti znak dijabetesa. Osobe s ovim stanjem imaju visoku razinu šećera u slini što potiče rast bakterija na jeziku, navodi Healthline.

Ljubičasti jezik

Prema Oral Cancer Foundation, neki tumori, uključujući rak jezika, mogu proizvesti tamnocrvenu ili ljubičastu boju na površinama u ustima. Drugi znakovi raka jezika uključuju stalnu upalu grla, bol pri gutanju i bol ili osjećaj žarenja u jeziku.

Crveni jezik

Jezik crvene boje može biti znak covida-19. U sklopu studije provedene 2022. u Ukrajini proučene su slike jezika 135 pacijenta s covidom-19. Rezultati su otkrili da su ispitanici u 64 posto slučajeva blage infekcije imali blijedoružičasti jezik, njih 62 posto s umjereno teškom kliničkom slikom imalo je crven jezik, a zapanjujućih 99 posto pacijenata s teškom infekcijom covidom-19 imalo je tamnocrven jezik.

Iskrivljen jezik

Lagano crven i iskrivljen jezik može biti znak upozorenja na moždani udar, pokazalo je istraživanje s Tajvana. Tipični znakovi moždanog udara uključuju iznenadnu obamrlost ili slabost u licu, ruci ili nozi, osobito na jednoj strani tijela, poteškoće s govorom, zbunjenost i vrtoglavicu.

Otečen jezik

Natečen jezik može biti znak upale, inače poznate kao glositis. To stanje može biti potaknuto alergijskom reakcijom, suhim ustima, ozljedom ili anemijom, odnosno nedostatkom željeza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.