Omiljeni zimski začin pomaže u prevenciji teških bolesti, dokazali su znanstvenici

Foto: Pexels

CIMET je začin koji se od davnih dana nerijetko koristi prvenstveno zbog njegovih ljekovitih svojstava. Posljednjih je godina moderna znanost počela istraživanjima potvrđivati mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti povezane s cimetom, prenosi Healthline.

Između ostaloga, znanstvenici su dokazali kako redovito konzumiranje ovog začina može pomoći u kontroli šećera u krvi, zaštititi od bolesti srca i smanjenju upala u tijelu, ali to su samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti cimeta koje potkrepljuju znanstvena istraživanja. U nastavku vam donosimo o kojim se sve prednostima za zdravlje radi.

Djeluje protuupalno

Iako upala u organizmu sama po sebi nije uvijek nešto loše jer pomaže našem tijelu da odgovori na infekcije i popravi oštećenje tkiva, ako postane kronična može postati ozbiljan problem, upozoravaju stručnjaci. Upravo kod toga pomaže cimet jer mnoge dosadašnje studije pokazuju kako ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna protuupalna svojstva koja pomažu našem tijelu da sačuva zdravlje.

Pomaže kod očuvanja zdravlja srca

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti koje su vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Prema jednom istraživanju, 3/4 žličice cimeta dnevno mogu smanjiti razine triglicerida, ukupnog kolesterola, takozvanog lošeg kolesterola i šećera u krvi kod ljudi s metaboličkim bolestima. Također se pokazalo da ovaj začin snižava krvni tlak ako se konzistentno konzumira najmanje osam tjedana, dok u kombinaciji svi ti čimbenici mogu značajno pomoći pri smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Snižava razinu šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po svojstvima snižavanja šećera u krvi, a osim blagotvornog djelovanja na inzulinsku rezistenciju, cimet također može sniziti šećer u krvi kroz nekoliko drugih mehanizama. Naime, dokazano je kako cimet smanjuje količinu šećera koja ulazi u krvotok nakon obroka. To čini ometanjem brojnih probavnih enzima, što usporava razgradnju ugljikohidrata u našem probavnom traktu. Isto tako, spoj u cimetu može oponašati učinke inzulina kako bi se poboljšao unos šećera u stanice.

Mnoge studije na ljudima dosad su potvrdile korisne učinke cimeta, pokazujući pritom da može sniziti razinu šećera u krvi ako se konzumira natašte, kao i poboljšati hemoglobin A1c, marker dugoročne kontrole šećera u krvi.

Smanjuje rizik od karcinoma

Cimet je naširoko proučavan zbog njegove potencijalne upotrebe u prevenciji i liječenju raka. Općenito, dokazi su ograničeni na studije u epruveti i na životinjama, koje sugeriraju da ekstrakti cimeta mogu također smanjiti rizik od pojave karcinoma. Stručnjaci objašnjavaju da konzumacija cimeta djeluje tako što smanjuje rast stanica raka i stvaranje krvnih žila u tumorima, a čini se da je toksičan za stanice raka uzrokujući njihovo uništenje, piše Healthline.

Može spriječiti bakterijske i gljivične infekcije

Cinamaldehid, jedna od glavnih aktivnih komponenti cimeta, može biti koristan protiv raznih vrsta infekcija. Studije iz epruvete sugeriraju kako bi ulje cimeta moglo pomoći u ubijanju određenih gljivica koje uzrokuju infekcije dišnog trakta, a također može inhibirati rast određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu.

Osim toga, antimikrobni učinci cimeta također mogu pomoći u sprječavanju karijesa i uklanjanju lošeg zadaha. Međutim, dokazi su uglavnom ograničeni na studije u epruvetama pa stručnjaci upozoravaju kako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.