Ortoped upozorava na tri dodatka koja mogu naštetiti zdravlju kostiju

Foto: Shutterstock

Uz toliko dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju razne dobrobiti, lako je upasti u zamku pretjerane konzumacije naizgled bezopasnih proizvoda. Iako mnogi dodaci zaista mogu poboljšati naše cjelokupno blagostanje, važno je imati na umu da većina njih nosi i određene rizike. To uključuje i neke koji mogu štetno utjecati na zdravlje kostiju. Ortoped dr. Rishabh Nanavati istaknuo je tri takva potencijalno opasna dodatka.

1. Vitamin A

Vitamin A ključan je za mnoge tjelesne funkcije, uključujući vid i imunitet. Međutim, visoke doze ovog vitamina mogu dovesti do hipervitaminoze A, stanja povezanog sa slabljenjem kostiju. "Previše vitamina A može uzrokovati bol u kostima, ukočenost zglobova i veći rizik od prijeloma", kaže dr. Nanavati za SheFinds. To ga čini posebno opasnim za osobe s osteoporozom ili artritisom.

2. Vitamin D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju jer pomaže apsorpciji kalcija. Međutim, prekomjerne doze mogu dovesti do hiperkalcemije, stanja u kojem su razine kalcija u krvi previsoke, što može uzrokovati bubrežne kamence, mučninu i bolove u kostima. "Visoke doze vitamina D mogu izazvati probleme s kostima", upozorava ortoped.

3. Cink

Cink je poznat po tome što podržava imunološki sustav i zdravlje kostiju, no previše cinka može ometati apsorpciju bakra koji je ključan za zdravlje kostiju. "Nedostatak bakra zbog prekomjerne konzumacije cinka može oslabiti kosti s vremenom", upozorava dr. Nanavati. Stoga je važno održavati ravnotežu između cinka i bakra.

Također, umjesto da se previše oslanjamo na dodatke, dr. Nanavati preporučuje uravnoteženu prehranu bogatu vitaminom D i kalcijem.

"Mliječni proizvodi, lisnato zeleno povrće i masna riba prirodan su i siguran način za jačanje kostiju", savjetuje. Redovita tjelovježba poput trčanja, hodanja ili plesa, također pomaže u jačanju kostiju.

Zaključno, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije nego uvrstite nove dodatke u prehranu, posebno ako imate problema s kostima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.