ŽGARAVICA je neugodan i prilično čest simptom. Ljudi ga često opisuju kao bolan osjećaj peckanja koji se javlja u donjem dijelu prsa i širi se prema gore. Neki se ponekad žale i na kiseli okus u ustima.
Ako često osjećate žgaravicu, možda ste primijetili da je određena hrana može izazvati ili pogoršati. To je npr. hrana s visokim udjelom masnoće, citrusi, čokolada, začinjena hrana, češnjak, alkohol, kava, gazirana pića i sl.
Što je žgaravica?
Žgaravica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastrointestinalnog poremećaja koji pogađa do 27.8% odraslih. Osim uklanjanja hrane iz prehrane koja je može uzrokovati, postoje i drugi načini da ukrotite žgaravicu.
- Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Gubitak i održavanje zdrave tjelesne težine može smanjiti simptome poput žgaravice
- Isprobajte prehranu s manje ugljikohidrata. Neka istraživanja pokazuju da prehrana s nižim unosom ugljikohidrata može pomoći u smanjenju problema sa žgaravicom
- Izbjegavajte ležanje nakon jela. Zdravstveni radnici često preporučuju osobama s GERB-om da jedu najmanje 3 sata prije spavanja
- Slijedite prehranu u mediteranskom stilu. Mediteranska prehrana, bogata vlaknastim namirnicama poput graha i povrća, kao i zdravim mastima poput maslinovog ulja i ribe, može pomoći u upravljanju simptomima GERB-a
- Povećajte tjelesnu aktivnost. Jedna je recenzija istraživanja pokazala da je vježbanje od 30 minuta 3 puta tjedno povezano sa smanjenim rizikom od GERB-a.