Gubljenje sala u području trbuha može biti izazovno. No, često se ne radi samo o treninzima već i o tome što jedemo. Uvođenje nekih pametnih, ali jednostavnih promjena u prehrani, zapravo može pomoći u skidanju masnog tkiva u donjem dijelu trbuha.
Osobna trenerica, Noelle McKenzie, otkrila je tri prilagodbe prehrane na koje bismo se trebali usredotočiti ako želimo izgubiti nekoliko kilograma, osobito u području trbuha.
Proteini imaju veći termički učinak u usporedbi s mastima i ugljikohidratima, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija probavljajući proteine. To može pomoći povećanju ukupne potrošnje kalorija i podržati gubitak masnoće.
"Proteini vam pomažu da se dulje osjećate sitima kako biste izbjegli unos previše ugljikohidrata i kalorija. Također imaju pozitivan učinak na vaš metabolizam zbog toplinskog učinka proteina - tijekom probave sagorijevate otprilike 30 posto kalorija koje unosite iz proteina. Proteini vam pomažu da dobijete više mišića kako biste izgradili snažnu jezgru", kaže McKenzie za SheFinds.
Rafinirani šećeri i prerađena hrana često su bogati kalorijama te su nutritivno loši. Pretjerana konzumacija rafiniranih šećera može uzrokovati skokove i padove razine šećera u krvi, što dovodi do povećane gladi i žudnje za hranom.
"Smanjenje rafiniranih šećera i prerađene hrane pomaže smanjiti nadutost i povećati pohranu masti. Kada imate previše ugljikohidrata, vaše tijelo mora pribjeći pohranjivanju šećera u masnim stanicama", objašnjava trenerica.
Vlakna upijaju vodu i šire se u želucu, pomažući nam da se dulje osjećamo sitima. Također, usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Stabilne razine šećera u krvi mogu spriječiti skokove inzulina, smanjujući nakupljanje masti oko područja trbuha.
Neke namirnice bogate vlaknima uključuju jabuke, bobičasto voće, brokulu, mrkvu, prokulicu, zob, kvinoju i chia sjemenke.
"Hrana bogata vlaknima pomaže vam da se dulje osjećate siti, čime izbjegavate prekomjerno konzumiranje prerađene hrane i ugljikohidrata te ostajete u kalorijskom deficitu, što pomaže pri mršavljenju. Također poboljšava probavu i smanjuje nadutost", zaključila je McKenzie.