Ova bolest može uzrokovati promjenu i podrhtavanje glasa, tvrde kanadski znanstvenici

Foto: Pexels

Na glasnoću, boju i jasnoću glasa utječu mnoge stvari - emocije, umor, alkohol... No, znanstvenici su nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno promijeniti govor, a to je dijabetes tipa 2. Znanstveni rad objavljen je na stranicama klinike Mayo.

Do tog otkrića došli su kanadski znanstvenici koji su proveli zanimljiv eksperiment. Tijekom dva tjedna, 267 ljudi, od čega njih 75 s dijabetesom, snimalo je istu rečenicu na diktafon nekoliko puta dnevno. Nakon što su znanstvenici prikupili gotovo 18.500 snimaka, analizirali su ih prema 14 parametara. Koristili su se i umjetnom inteligencijom koja je identificirala pacijente s velikom točnošću.

Kako se ispostavilo, bilo je lakše identificirati žene s dijabetesom; njihova je stopa točnosti bila 89%, dok je kod muškaraca ta stopa bila 86%. U oba slučaja, to je veća točnost nego što je dobivamo standardnim testiranjem glukoze u krvi (85%).

Prema rezultatima istraživanja, glas dijabetičara često je promukao, napet, a ponekad i potpuno nestane. Kod muškaraca najuočljivija je promjena jačine glasa te on počinje podrhtavati. No, kod žena s dijabetesom, promjene u visini glasa su najčujnije.

Znanstvenici smatraju da je razlog tome visoka koncentracija glukoze u krvi, čija je jedna od štetnih posljedica oštećenje mišićnih vlakana glasnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.