HRANA koju jedemo utječe na naše zdravlje na mnogo različitih načina, a kako objašnjavaju dijetetičari, vjeruje se kako su određene namirnice toliko dobre za naše tijelo da ih s razlogom možemo nazvati superhranom. Jedna od tih namirnica su i chia sjemenke koje bismo, prema preporukama stručnjaka, trebali jesti što češće.
Istraživanja pokazuju kako redovita konzumacija chia sjemenki ima nekoliko dobrobiti za naše zdravlje. Jedna od njih je smanjenje rizika od nekoliko vrsta raka, donosi Healthline. Zahvaljujući velikoj količini antioksidansa koje sadrže, chia sjemenke imaju protuupalna svojstva za koja se vjeruje da smanjuju rizik od raka, ali i nekih drugih kroničnih bolesti.
Isto tako, dijetetičari naglašavaju kako redovito jedenje chia sjemenka potiče mršavljenje, a to je odlična vijest za sve one koji nastoje skinuti suvišne kilograme. Razlog su vlakna i proteini koji se nalaze u ovim ukusnim sjemenkama, a iako su istraživanja o ovoj temi mješovita, neke studije sugeriraju da konzumacija vlakana može igrati ulogu u prevenciji prekomjerne težine i pretilosti.
Ostale dobrobiti koje su moguće ako osoba uvrsti chia sjemenke u svoju svakodnevnu prehranu podrazumijevaju i snižavanje rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, bolje zdravlje kostiju, snižavanje šećera u krvi te samim time smanjenje rizika od pojave dijabetesa.