Ovaj prirodni zaslađivač ima sve veću popularnost, osobito među dijabetičarima

Foto: Shutterstock

Stevijina popularnost sve je veća i raširenija, ali pitanje je ima li ikakve nuspojave i je li sigurna.

Stevija je izvrsna opcija "prirodne" zamjene za šećer s nula kalorija, a od šećera je slađa i do 300 puta. Vjerovalo se da bi mogla pomoći u gubitku težine bez žrtvovanja okusa, odnosno da bi mogla pronaći svoje mjesto kao slatki dodatak prehrani oboljelima od dijabetesa. Zapravo, nešto od toga se i ostvarilo.

Stevija je i dalje popularna, a velik dio toga može biti povezan s porastom broja oboljelih od dijabetesa, kao i pomamom za prirodnom hranom na biljnoj bazi. Dok je upotreba drugih umjetnih zaslađivača opala, prodaja proizvoda koji sadrže steviju porasla je za 16% od 2017. do 2018., prema nekim istraživanjima.

Što je stevija?

Proizvedena iz južnoameričke biljke Stevia rebaudiana, ova zamjena za šećer također je poznata kao rebaudiozide A, reb-A ili rebian. Biljka sadrži steviol glikozide, koji se koriste kao zaslađivači.

Stevija se može naći u pićima, desertima, žvakaćim gumama, pekarskim proizvodima, bombonima, jogurtima, a može se koristiti i za kućnu namjenu, piše portal The Healthy.

Je li stevija sigurna?

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra steviju "općenito priznatim sigurnim" sastojkom. Ovo se ne odnosi na listove stevije i sirove ekstrakte stevije, koji nemaju odobrenje FDA za upotrebu u hrani.

Postojala je određena zabrinutost da bi stevija mogla povećati rizik od raka ili prouzrokovati reproduktivne probleme, ali nakon više od 10 godina na tržištu utvrđena je njena sigurnost, iako se i dalje konstantno rade istraživanja da bi se to dodatno potkrijepilo.

Istraživanje potencijalnih zdravstvenih prednosti

"Stevija ne podiže šećer u krvi", objašnjava Leah Kaufman, registrirana dijetetičarka i certificirana edukatorica za dijabetes na NYU Langone u New Yorku. 

"Bila bi dobra i sigurna alternativa šećeru za pacijente s dijabetesom", kaže ona.

U studiji iz 2017., objavljenoj u Nature Communications, istraživači sa Sveučilišta Leuven u Belgiji pokazali su da stevija stimulira protein koji je neophodan za percepciju okusa i uključen je u oslobađanje inzulina nakon obroka. Hormon inzulin proizvodi gušterača za regulaciju šećera u krvi.

Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje za srce slažu se da stevija može biti korisna za osobe s dijabetesom ako je koriste umjereno i ne nadoknađuju jedenjem dodatnih kalorija kasnije.

Stevija je dobra zamjena za uobičajenu kaloričnu saharozu jer nema kalorija. "Oni koji odluče zamijeniti šećer stevijom mogu imati koristi od ove alternative, međutim, gubitak težine nije zajamčen", kaže Kaufman.

Da, unosit ćete manje kalorija ako koristite steviju umjesto šećera, kaže dr. sc. David Levitsky, profesor na odjelu nutricionističkih znanosti na Sveučilištu Cornell.

"Teoretski bi to moglo dovesti do gubitka težine tijekom vremena, ali to je vrlo teško pokazati u studijama", kaže on. "Smanjenje masnoće, praćenje veličine porcije i jedenje samo kada ste gladni daleko su učinkovitiji pri mršavljenju od zamjene šećera stevijom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.