ODRŽAVANJE zdravlja jetre ključno je za opću dobrobit i normalno funkcioniranje tijela. Kao i s mnogim drugim organima, postoje određene namirnice koje utječu pozitivno, ali i negativno na funkcioniranje jetre. Ovo su namirnice koje loše utječu na zdravlje jetre i trebali bismo ih što manje konzumirati.
Visoko prerađena hrana
Hrana bogata rafiniranim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utječe na zdravlje jetre. Pretjerana konzumacija namirnica koje spadaju u ovu kategoriju, poput brze hrane, čipsa i slatkiša, može dovesti do bolesti masne jetre i upale.
Alkohol
Česta i dugotrajna konzumacija alkohola često je uzrok oštećenja jetre. Pretjerana konzumacija raznih alkoholnih pića može dovesti do stanja kao što su alkoholni hepatitis, fibroza i ciroza jetre, prenosi Health Shots.
Hrana s visokim udjelom natrija
Prerađena i slana hrana pridonose zadržavanju tekućine i povećanju krvnog tlaka, što potencijalno dovodi do problema s jetrom. Može doći do jetrenih komplikacija, poput nealkoholne masne bolesti jetre.
Transmasne kiseline
Transmasne kiseline mogu se pronaći u prženoj i prerađenoj hrani. One povisuju razinu lošeg kolesterola, potiču upalu te pogoršavaju zdravlje jetre. Korisno ih je zamijeniti zdravijim mastima poput maslinovog ulja, prenosi Health Shots.
Crveno i prerađeno meso
Pretjerani unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput slanine i kobasica, povezan je s upalom jetre i povećanim rizikom od razvoja raka jetre. Preporučuje se da ljudi odaberu zdraviju alternativu - nemasne izvore proteina, poput piletine i lososa.