Ove namirnice mogu naštetiti zdravlju jetre, trebali bismo ih manje konzumirati

Foto: Unsplash

ODRŽAVANJE zdravlja jetre ključno je za opću dobrobit i normalno funkcioniranje tijela. Kao i s mnogim drugim organima, postoje određene namirnice koje utječu pozitivno, ali i negativno na funkcioniranje jetre. Ovo su namirnice koje loše utječu na zdravlje jetre i trebali bismo ih što manje konzumirati. 

Visoko prerađena hrana

Hrana bogata rafiniranim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utječe na zdravlje jetre. Pretjerana konzumacija namirnica koje spadaju u ovu kategoriju, poput brze hrane, čipsa i slatkiša, može dovesti do bolesti masne jetre i upale.

Alkohol

Česta i dugotrajna konzumacija alkohola često je uzrok oštećenja jetre. Pretjerana konzumacija raznih alkoholnih pića može dovesti do stanja kao što su alkoholni hepatitis, fibroza i ciroza jetre, prenosi Health Shots. 

Hrana s visokim udjelom natrija

Prerađena i slana hrana pridonose zadržavanju tekućine i povećanju krvnog tlaka, što potencijalno dovodi do problema s jetrom. Može doći do jetrenih komplikacija, poput nealkoholne masne bolesti jetre. 

Transmasne kiseline

Transmasne kiseline mogu se pronaći u prženoj i prerađenoj hrani. One povisuju razinu lošeg kolesterola, potiču upalu te pogoršavaju zdravlje jetre. Korisno ih je zamijeniti zdravijim mastima poput maslinovog ulja, prenosi Health Shots. 

Crveno i prerađeno meso

Pretjerani unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput slanine i kobasica, povezan je s upalom jetre i povećanim rizikom od razvoja raka jetre. Preporučuje se da ljudi odaberu zdraviju alternativu - nemasne izvore proteina, poput piletine i lososa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.