Ovo bi mogao biti razlog što u posljednje vrijeme imate potrebu više jesti

Foto: Shutterstock

AKO odnedavno osjećate da se nikako ne možete zasititi i čini vam se da jedete više, to uvelike može biti rezultat prelaska na ljetno računanje vremena. Slično kao što jet-lag remeti vaš obrazac spavanja i prehrambene navike, mala promjena koju donosi pomicanje sata također može poremetiti ove cikluse.

Možda je ključna promjena to što nedostatak sna povećava hormon grelin, zbog čega ste gladniji jer se potiskuje hormon leptin, koji vam pomaže da se osjećate zadovoljno nakon jela. Rezultat? Beskrajno grickanje i osjećaj da nikad niste siti, čak i nakon velikog obroka.

Usredotočite se i obratite pozornost na svoju rutinu spavanja

Odavno je poznato da oni koji su neispavani češće prakticiraju nezdrave navike i žude za nezdravom hranom poput one bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerom.

Umjesto toga, prvo se pokušajte pobrinuti da prakticirate dobru rutinu spavanja. Kada je u pitanju prehrana, usredotočite se na obroke bogate hranjivim tvarima i proteinima.

S obzirom na to da je vrijeme obroka također pomaknuto za sat vremena, za one koji se čvrsto drže rutine, može biti potrebno nešto vremena za navikavanje na novi ritam. Ako primijetite da vam se razina gladi povećava, razmislite o tome da malo prilagodite vrijeme obroka kako bi vam bilo lakše uskladiti tijek dana.

Najbolja stvar koju možete učiniti je držati pri ruci zdrave grickalice kako biste održali dotok energije, a istovremeno se pobrinite da kad osjetite glad posegnete za nečim zdravim i hranjivim. Najvažnije: budite obzirni prema sebi.