Ovo je hrana koju bismo trebali jesti svaki dan, kaže znanost

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

ŠOKANTNO je koliko je općenito zdravlje povezano sa zdravljem naših crijeva. Mikrobiom crijeva, odnosno bakterije i mikrobi u probavnom traktu, veže se za kognitivno zdravlje, imunološki sustav, pa čak i mentalno zdravlje. Zato je hranjenje pravom hranom ključno za održavanje crijeva zdravima, a prema rezultatima American Gut Projecta, najvažnija hrana za crijeva je biljna hrana. 

Sudionici koji su u sklopu istraživanja jeli više od 30 različitih biljaka tjedno imali su crijevne mikrobiome prepune dobrih bakterija, za razliku od onih koji su jeli 10 biljaka ili manje. Prema časopisu Microorganisms, smanjenje raznolikosti bakterija u crijevima povezano je s povećanim rizikom od crijevnih poremećaja, kao i od metaboličkih i neuroloških poremećaja.

Iako se pokazalo da vrsta prehrane nije bitna (vegetarijanska, veganska ili neka druga), raznolikost biljaka u prehrani napravila je značajnu razliku za bakterije u crijevima. 

Biljna hrana uključuje voće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, grah, pa čak i cjelovite žitarice. Biljke su bogate prebiotičkim dijetalnim vlaknima. Prebiotska hrana poznata je i po tome što hrani postojeće bakterije u crijevima i održava mikrobiom u razvoju. 

Zaključno, uključivanje biljaka u svaki obrok svaki dan je od vitalnog značaja za zdrav mikrobiom crijeva, a istovremeno ćete ostati siti i zadovoljni, piše Eat This.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.