Ovo je manje poznat simptom Alzheimerove bolesti koji bi mogao utjecati na vozače

Foto: Shutterstock

NAKON što je britanska novinarka Fiona Phillips objavila da joj je u 61. godini dijagnosticirana Alzheimerova bolest, liječnici su odlučili upozoriti na još jedan manje poznat simptom te bolesti koji bi najviše mogao utjecati na vozače.

Prema udruzi za Alzheimerovu bolest, jedan od simptoma koji bi mogao biti povezan s pojavom bolesti je problem s razumijevanjem vizualnih slika i prostornih odnosa.

"Za neke ljude problemi s vidom znak su Alzheimerove bolesti. Oni mogu dovesti do poteškoća s ravnotežom ili problema s čitanjem. Također mogu uzrokovati probleme s procjenom udaljenosti i određivanjem boje ili kontrasta, što uzrokuje teškoće s vožnjom", naveli su.

Drugi rani simptomi bolesti uključuju gubitak pamćenja koji ometa svakodnevne aktivnosti, doživljavanje izazova u planiranju ili rješavanju problema, poteškoće s obavljanjem zadataka koji su inače poznati i gubljenje poimanja o datumima, godišnjim dobima ili vremenu.

Osobe koje žive s Alzheimerovom bolešću također mogu razviti probleme s pronalaskom riječi u govoru ili pismu te mogu imati problema s praćenjem razgovora.

Inače, rezultati novog istraživanja su pokazali da je lijek donanemab svojevrsna prekretnica u borbi protiv Alzheimerove bolesti te da značajno usporava degradaciju kognitivnih funkcija, ali ima rizične nuspojave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.