Ovo je najbolja namirnica koju možemo jesti za zdravlje jetre, tvrdi dijetetičar

Foto: Unsplash

JETRA je jedan od organa bez kojih ne možemo živjeti. Odgovorna je za čišćenje toksina iz krvi, proizvodnju žuči važne za probavu, održavanje funkcije zgrušavanja krvi i opskrbu tijela energijom.

No postoji jedna namirnica za koju dijetetičari ističu da pomaže kod održavanja zdravlja jetre - riječ je o grahu, piše portal Parade. 

Dijetetičar dr. Jinan Banna naglašava da, kada se radi o zdravlju jetre, prehrana je važna u cjelini: "Zdravlje jetre povezano je s ukupnim obrascem prehrane, a ne s jednom određenom stavkom." Ipak, za zdravlje jetre korisno je u prehranu uključiti grah. 

Ova namirnica sadrži vlakna, proteine, složene ugljikohidrate, antioksidanse, vitamine i minerale. Znanstvena istraživanja pokazala su da prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od bolesti jetre. 

"Uključivanje hrane koja sadrži izvor složenih ugljikohidrata važno je za zdravlje jetre", ističe dr. Banna. Razlog tomu je što složeni ugljikohidrati sadrže vitamine i hranjive tvari koje podupiru funkciju jetre i metabolizam, pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i povezani su sa smanjenjem upale, prenosi Parade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.