Zloslutno nazvan "tihi ubojica" budući da često nema očite simptome, visoki krvni tlak ili hipertenzija sve je češće medicinsko stanje.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj ljudi koji žive s hipertenzijom udvostručio se između 1990. i 2019., s 650 milijuna na 1.3 milijarde. Gotovo polovica ljudi s hipertenzijom u svijetu trenutačno nije svjesna svog stanja.
Ovo uobičajeno smrtonosno stanje dovodi do moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, oštećenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno staviti ga pod kontrolu.
Srećom, promjene prehrane i načina života mogu pomoći. "Značajni dokazi pokazuju da izbor zdrave hrane može produžiti život i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa", kaže kardiologinja Estelle Jean za EatingWell.
Odabir opcije zdravog ručka ne mora biti kompliciran
Kardiolozi predlažu da osobe s hipertenzijom u obroke dodaju razno povrće te im preporučuju da smanje zasićene masnoće i natrij.
"Odabir ručka koji uključuje barem jedno raznobojno povrće, poput rajčice, mrkve, cikle ili patlidžana, i jedno tamno lisnato povrće, poput kelja, špinata ili rikule, može vam pomoći osigurati unos potrebnog kalija za održavanje optimalne razine krvnog tlaka", ističe dijetetičarka i nutricionistica Catalina Ruz.
Odabir najboljeg ručka za visoki krvni tlak je veganska zdjelica s žitaricama. Ova zdjela s žitaricama sastoji se od osnove bogate vlaknima - kvinoje, preko koje se stavljaju mladi kelj, cikla, avokado, edamame, sjemenke suncokreta i jednostavni preljev od humusa i limunovog soka.
Ako je cikla prethodno skuhana, a kelj opran, ovaj ručak može biti spreman za samo 15 minuta i sadrži čak 13 grama vlakana.
"Dobro osmišljen ručak trebao bi uključivati dobru mješavinu cjelovitih žitarica, biljnih proteina, zdravih masti i obilje voća i povrća, stoga je ovaj obrok odličan za zdravlje srca", zaključila je dijetetičarka Veronica Rouse.