Ovo je najzdraviji načina pijenja alkohola, prema dijetetičaru

Foto: Shutterstock

SUHI siječanj popularizirao je apstinenciju od alkohola. Ljudi iz znatiželje ostaju trijezni tijekom cijelog mjeseca, a mnogi istim tempom nastavljaju i u ostatku godine. Čini se da je i na policama trgovina sve više bezalkoholnih varijanti pića.

Znanost je počela dovoditi u pitanje ono što se dugo smatralo zdravim pristupom pijenju: dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene, a jedno istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet otišlo je toliko daleko da sugerira da ne postoji količina alkohola koja se smatra zdravom za prosječnu osobu.

Spojite sve navedeno s kalorijama i šećerom koji se nalazi u mnogim alkoholnim pićima i naravno da ćete se zapitati može li izbacivanje alkohola popraviti kvalitetu vašeg života. Zato je dijetetičar Chris Mohr za Men's Health dao odgovore na neka česta pitanja o alkoholu s kojima se susreće u razgovoru s klijentima.

Koji je najbolji način za uravnoteženje pijenja i zdravog načina života?

Svatko je drugačiji, kaže Mohr, ali i on sam povremeno uživa u alkoholu s prijateljima.

"Nikad ne pijem alkohol sam, nikad ne pretjerujem. Moj maksimum je dva craft piva jednom, možda dvaput tjedno. Ili jedan burbon", navodi te dodaje da se uvijek drži samo alkohola pa se tako ne mora brinuti za dodatke koji su zapravo puni kalorija i šećera.

Koje je najbolje pivo?

Mohr objašnjava da craft pivo često ima više alkohola od tradicionalnih varijanti.

"A više alkohola znači i više kalorija. Na primjer, 350 mililitara craft piva s 9 posto alkohola ima oko 270 kalorija. Čuvajte se osvježavajućih varijanti koje su kombinacija piva i zašećerenog gaziranog pića ili soka", savjetuje.

Je li votka najbolja opcija ako sam na paleo dijeti?

Ozbiljni zagovornici paleo dijete znaju da tehnički nijedan alkohol nije dozvoljen. Ali votka je, uz rum i tekilu, među pićima koja dobivaju zeleno svjetlo od osoba koje slijede ovu dijetu baziranu na unosu mesa, voća i povrća bogatog bjelančevinama i vlaknima.

Je li tekila najbolja za šećer u krvi?

"Tekila, kao i votka, rum i gin, ima nula grama ugljikohidrata, tako da neće povisiti šećer u krvi ako se popije na eks", tvrdi Mohr.

Koje su najzdravije opcije? Postoji li alkohol koji je zdrav za jetru?

Jetra prerađuje alkohol i ne poznaje razliku između određenih alkoholnih pića.

"Ako piće ima više alkohola, jetra će morati napornije raditi. Ako popijete malo viskija, jetra će imati manje posla nego da iskapite ledeni čaj s Long Islanda. Što je piće jednostavnije i što ga manje pijete, to će vaša jetra biti zdravija", zaključio je Mohr.