Ovo je navika koju trebate usvojiti ako želite sniziti kolesterol nakon pedesete

Foto: Shutterstock

KAD uđete u pedesete, tijelo se mijenja na mnogo načina. Jedan od najčešćih je potencijalno povećanje razine kolesterola. Iako mnoge stvari utječu na kolesterol, poput prehrane, pušenja, vježbanja i genetike, dob također igra ulogu.

Razina kolesterola prirodno raste i za muškarce i za žene kako stare, ali žene nakon menopauze doživljavaju čak i veći skok po tom pitanju. Zato je ključno poduzeti sve što možete kako biste održali razinu kolesterola niskom. 

Prema dijetetičarki Amy Goodson, jedan od najboljih načina za to je uključiti topiva vlakna u svoju prehranu.

"Topiva vlakna najviše mogu pomoći u snižavanju kolesterola jer se otapaju u vodi i tvore materijal sličan gelu koji se može vezati za kolesterol", tvrdi za Eat This.

Što se tiče hrane koju u tom slučaju treba konzumirati, Goodson kaže da su na vrhu liste zob i sve što je napravljeno od zobenog brašna, kao i voće kojem je jestiva koža, grah, sjemenke i orašasti plodovi poput badema.

"Probajte jesti zobene pahuljice za doručak, jabuku i bademe za međuobrok, a za večeru posipajte jogurt žitaricama ili dodajte grah svom jelu", kaže ona.

I netopiva vlakna važna su za zdravlje. Ona pomažu omekšati stolicu i održati zdravlje probavnog trakta. Nalaze se u namirnicama poput žitarica, krumpira i mahuna.

"Neka vam cilj bude jesti od 25 do 38 grama vlakana dnevno, a od 5 do 10 grama od toga neka budu topiva vlakna", zaključila je Goodson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.