Ovo je prvi čovjek na svijetu kojem je ugrađeno umjetno oko dobiveno 3D printerom

STEVE VERZE, 47-godišnji inženjer iz Hackneyja u istočnom Londonu, prvi je pacijent na svijetu kojemu je ugrađeno umjetno oko dobiveno 3D printerom, prema priopćenju za javnost iz očne bolnice Moorfields u Londonu, izvještava CNN.

Oko je realističnije od alternative i dizajnirano je tako da ima "jasniju definiciju i stvarnu dubinu zjenice", rekli su iz bolnice. Ostale protetske oči sastoje se od šarenice ručno oslikane na disku koja se zatim ugrađuje u očnu duplju. Međutim, njihov dizajn sprječava prolazak svjetlosti u "punu dubinu" oka, dodala je bolnica u priopćenju.

Osim što se čini realističnijim, postupak se smatra manje invazivnim. Verzeovo zdravo oko također je skenirano kako bi se osiguralo da oba oka izgledaju isto.

Potencijal za smanjenje vremena čekanja na pola

3D slika je zatim poslana u Njemačku na ispis prije nego što je poslana natrag u Veliku Britaniju, gdje ju je dovršio stručnjak očne bolnice Moorfields.

"Trebao sam protezu od svoje 20. godine i uvijek sam se osjećao nesigurno zbog toga", rekao je Verze u priopćenju za javnost.

"Kad izlazim iz kuće, najčešće se pogledam u ogledalo i dugo mi se nije sviđalo ono što bih vidio. Ovo novo oko izgleda fantastično i, budući da se temelji na tehnologiji 3D digitalnog ispisa, bit će samo bolje i bolje", dodao je.

Očna bolnica Moorfields kaže da 3D ispis ima potencijal "prepoloviti" vrijeme potrebno za razvoj protetskog oka, sa šest tjedana na otprilike dva ili tri. Glasnogovornik je za CNN rekao da će uskoro početi kliničko ispitivanje koje će uključivati ​​više pacijenata.

Profesor Mandeep Sagoo, klinički voditelj projekta u bolnici Moorfields Eye i profesor oftalmologije i očne onkologije na University Collegeu u Londonu, rekao je u izjavi da je "uzbuđen" zbog potencijala nove razvojne metode.

Govoreći prije ugradnje oka, Sagoo je rekao: "Nadamo se da će nam nadolazeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije, pokazujući koliku razliku čini za pacijente."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.