IAKO su nevjerojatno zdrave, srdele su često zapostavljene na našim tanjurima. Ipak, postoji čak nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali češće uvrstiti u svoj jelovnik.
Srdele su još jedan izvrstan i podcijenjen izvor omega-3, kaže Bonnie Taub-Dix, nutricionistica i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table.
U njima se može nalaziti i do 64 posto vašeg preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.
Također su izuzetno bogate vitaminom B12, kaže Taub-Dix. Prema podacima USDA-a, samo jedna konzerva srdele osigurava oko 555 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Vitamin B12 igra veliku ulogu u održavanju živčane funkcije vašeg tijela i stvaranju crvenih krvnih stanica, navodi NIH. Također pomaže vašem tijelu da se razgradi i apsorbira proteine i masnoće u tijelu.
Puno je kalcija u kostima srdele. Vjerovali ili ne, njihove kosti su potpuno jestive pa je upravo zbog toga ova riba odličan izvor kalcija, kaže Taub-Dix.
Vjerojatno ste čuli za živu, ali možda ne znate točno što je to - ili što to znači za vaše zdravlje. Ukratko, živa je otrovni spoj koji je ugrađen u riblji prehrambeni lanac. No u srdelama se nalazi malo žive.
"Možete pojesti oko 32 limenke srdela prije nego što se u vašem tijelu nakupi toksičnost žive", objasnio je dijetetičar Jim White.
Osim što se uklapaju u gotovo svaki kućni budžet, uvijek ćete ih pronaći na policama trgovina.
Jedna konzerva srdela ima gotovo 23 grama, tako da možete računati da će vam ova mala riba pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za proteinima, piše Livestrong.