Ovo su razlozi zbog kojih ne biste trebali spavati u istoj pidžami dva dana zaredom

Foto: Pexels

PROSJEČAN muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da pidžamu ubace u perilicu rublja, tvrdi jedna britanska anketa. Iako se odlazak na spavanje u već nošenoj pidžami može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice.

1. Spavate u nezdravom okruženju

Pidžama vam dodiruje kožu. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovito perete posteljinu, ona neće dugo ostati svježa jer dolazi u izravan kontakt s neopranom spavaćicom ili pidžamom. Nošenje iste pidžame može uzrokovati infekcije koje je teško liječiti.

2. Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću

Kad pidžamu stavite u perilicu, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu odjeću koja se nalazi u pranju. Ako ste pidžamu nosili dva tjedna zaredom, pranjem se nećete moći riješiti većine mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

3. Utječe na kvalitetu spavanja

Slično kao što vam svježe oprana posteljina može pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj spavaćici čini da se osjećate svježije. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću i izazvati svrbež.

4. Može pogoršati vaše alergije

Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u staroj pidžami može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve stanice kože pa ih privlače madraci i pidžame, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je mijenjati pidžamu barem svake druge večeri.

5. Možda će vam izazvati akne

Kad ne promijenite spavaćicu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se one pritišću na vaše pore, blokiraju ih i uzrokuju izbijanje akni. Također, kad se znojite u snu, vaša pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

6. Neugodan miris

Vaša spavaćica upija znoj stvarajući savršenu mikroklimu za bakterije. One uspijevaju na vlažnim, tamnim mjestima, stvarajući neugodne mirise i ometajući vaš san.

7. Može oslabiti vaš imunološki sustav

Kad nosite istu pidžamu iz noći u noć, vaš se imunološki sustav neprestano bori protiv mikroba, respiratornih komplikacija i alergija. Svi ti čimbenici mogu oslabiti obrambene snage vašeg tijela, što vam otežava obranu od virusa, piše BrightSide.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.