Neophodno je postupati oprezno kada se govori o raku i svim mogućim vezama s određenim obrocima i pićima. Iako neka istraživanja ukazuju na povezanost između određenog izbora hrane i rizika od raka, dokazi su često proturječni, a stručnjaci na tom području možda se neće uvijek složiti oko uzroka.
Također, genetika, način života i općenito prehrana imaju veliki utjecaj na razvoj raka. Onkolog Manish Sharma navodi šest namirnica koje su istraživane u odnosu na rizik od raka.
Budući da prerađeno meso, poput slanine, kobasica i hrenovki, često sadrži nitrate i nitrite koji mogu stvoriti nitrozamine tijekom zagrijavanja ili probave, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva i želuca.
Prilagođavanje prehrane može biti velika promjena pa Sharma savjetuje da počnemo s malim koracima. To bi moglo značiti da tražimo mesne delikatese smanjenog udjela masti i natrija ili bez nitrita i nitrata.
Visok sadržaj masti i proteina u crvenom mesu može utjecati na razvoj tvari koje uzrokuju rak kada se kuha ili peče.
"Kad se crveno meso priprema na visokim temperaturama, mogu se razviti kancerogene tvari povezane s rakom", rekao je onkolog za TheHealthSite. Preporučuje uklanjanje masnoće i mariniranje mesa prije pripreme.
Iako su studije provedene kako bi se utvrdilo povećavaju li umjetni zaslađivači izravno rizik od raka, Sharma kaže da su nalazi mješoviti. Predlaže konzumiranje umjetnih zaslađivača u umjerenim količinama.
Acetaldehid, priznati kancerogen, stvara se tijekom procesa transformacije alkohola u organizmu ili u određenim uvjetima. Osim što uzrokuje oštećenje jetre, dugotrajna konzumacija alkohola povećava mogućnost raka.
Štoviše, alkohol može promijeniti razinu hormona, što može dovesti do raka dojke i drugih zloćudnih bolesti povezanih s hormonima. Ako ipak odlučimo konzumirati alkohol, dnevni unos trebamo ograničiti na ne više od jednog pića za žene i dva za muškarce.
Hrana koja se visoko prerađuje često uključuje konzervanse, kemikalije te prekomjerne količine šećera i nezdravih masnoća koje potiču debljanje i pretilost. Ovi elementi mogu pogoršati upale i oksidativni stres, koji su povezani s razvojem raka, uz nedostatak vitalnih hranjivih tvari.
Sharma predlaže da se usredotočimo na umjerenost i odaberemo manje porcije kako bismo smanjili količinu visokoprerađene hrane u svojoj prehrani.
Onkolog naglašava da su istraživanja još uvijek u ranoj fazi pa je važno oprezno tumačiti odnos između pržene hrane i raka.
"Ako ste prošli tjedan jeli pečeno meso s roštilja, to neće uzrokovati razvoj raka. Radi se o stalnoj konzumaciji, stoga sve pokušajte jesti umjereno", savjetovao je i zaključio Manish Sharma.