Pet zdravstvenih razloga zašto biste aerobne vježbe trebali uključiti u svoj trening

Foto: Unsplash

REDOVITO vježbanje pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje. Aerobne vježbe, poznate i kao kardio vježbe, imaju ključnu ulogu u postizanju cjelokupne kondicije. Međutim, osim što utječu na promjenu fizičkog izgleda, uz redovito izvođenje aerobnih vježbi, povezuju se i određene zdravstvene dobrobiti. 

Pod aerobnim vježbama misli se na vježbe poput marinaca, jumping jacksa, skipova, preskakanja vijače, ali i na aktivnosti poput plesa, plivanja, vožnje bicikla, penjanja stepenicama i trčanja na mjestu.

Poboljšavaju zdravlje srca

Aerobne vježbe pomažu jačanju srca i poboljšanju učinkovitosti srca. Pozitivan učinak moguće je primijetiti u pumpanju krvi, što dovodi do bolje cirkulacije i nižeg krvnog tlaka, prenosi Health Shots.

Pomažu u mršavljenju

Izvođenje aerobnih vježbi pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju zdrave tjelesne težine. Također utječu na dobar metabolizam i gubitak viška masnoće. Preporuka je u svakodnevicu uključiti aktivnosti poput trčanja, plivanja ili vožnje bicikla kako biste lakše smršavjeli. 

Utječu na smanjenje stresa

Aerobni trening, ali i treniranje općenito, može biti baš ono što vam treba za ublažavanje stresa. Vježbanje utječe na smanjenje razine hormona stresa, kortizola, i otpuštanje neurotransmitera poput serotonina i dopamina koji pomažu u podizanju raspoloženja, prenosi Health Shots.

Pomažu poboljšati kvalitetu sna

Treniranje može utjecati na poboljšanje kvalitete i duljine sna. Nakon treninga, osjećat ćete se ispunjeno, ali i umorno, što će potaknuti dobar san i odmor sljedeće jutro. Puno ćete lakše i brže zaspati ako ste umorni, pa ako imate problema sa spavanjem, možete pokušati trenirati navečer kako biste se dovoljno umorili i brzo zaspali. 

Povećavaju razinu energije

Tjelovježba povećava razinu energije poboljšavajući cirkulaciju i opskrbu mišića i tkiva kisikom. Također, tjelovježba utječe i na raspoloženje tako da se nakon vježbanja ljudi osjećaju dobro i zadovoljno. Možda će na početku zadovoljstvo prekriti bolovi u mišićima, ali će na kraju prevladati osjećaj zadovoljstva zbog fizičke aktivnosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.