Plus size manekenka otkrila da je anoreksična: Više se ne sramim to naglas izgovoriti

PLUS size manekenka Tess Holliday otkrila je da se liječi od poremećaja prehrane.

"Anoreksična sam i oporavljam se. Ne sramim se više to naglas izgovoriti", napisala je 35-godišnja Holliday na Twitteru te je dodala: "Rezultat sam kulture koja slavi mršavost i izjednačava je s vrijednošću, ali sad moram napisati vlastiti narativ. Napokon sam u stanju brinuti se za tijelo koje sam kažnjavala cijeli život i napokon sam slobodna".

Ipak, osvrnula se i na one koji komentiraju da od kada je izgubila kilograme izgleda puno zdravije. Poručila im je da takve komentare zadrže za sebe.

"Kada gubitak kilograma poistovjećujete sa zdravljem i jedinim vrijednim, u osnovi kažete da smo sada vrjedniji jer smo manji", objasnila je.

"Ako nekome ne možete reći da izgleda lijepo, bez da spominjete njegovu težinu onda, molim vas, nemojte ništa ni govoriti", zaključila je.

Anoreksija može utjecati na bilo koga, prema Chelsei Kronengold, suradnici direktora komunikacija u National Eating Disorders Association (NEDA). Osobe s anoreksijom uglavnom ograničavaju broj kalorija i vrstu namirnica koje konzumiraju, što rezultira gubitkom kilograma i ponekad iskrivljenom tjelesnom slikom.

Važno je napomenuti da osoba koja pati od te bolesti ne treba biti mršava ili pothranjena, naglašava NEDA. Atipična anoreksije je oblik u kojem osoba doživljava sve simptome anoreksije, ali s težinom koja je na ili iznad normalnog raspona. Pojedinac s atipičnom anoreksijom ima rizik od istih medicinskih komplikacija kao i oni s niskim indeksom tjelesne mase (BMI), uključujući kardiovaskularne i gastrointestinalne probleme.

"Poremećaji prehrane ne diskriminiraju. Bilo koja vrsta poremećaja prehrane može utjecati na bilo koju osobu bilo koje veličine", rekla je Kronengold za Today: "Mnogi, mnogi ljudi se bore s atipičnom anoreksijom. To je jednako ozbiljno kao i anoreksija."

Pročitajte više