Popularni trikovi za ublaživanje opeklina od sunca koje ne biste trebali isprobavati

Foto: 123RF

LJUBITELJI preplanulog tena sasvim sigurno uživaju u komplimentima koje dobivaju na račun svog izgleda tijekom ljetnih mjeseci. No, ako ste, opijeni ovogodišnjim prvim ozbiljnim porastom temperature, previše vremena proveli na suncu i zaradili neugodne opekline, vaša će koža vjerojatno biti ružičasta, a ne preplanula.

No, stručnjaci upozoravaju da se suzdržite od isprobavanja trikova s društvenih mreža koji obećavaju ublažavanje tih opeklina.

Stephanie Taylor, stručnjakinja za zdravlje i dobrobit u tvrtki StressNoMore, istaknula je neke od čudnih, pa čak i potencijalno opasnih trikova koji su postali viralni, a koje biste trebali izbjegavati.

Otopina za ispiranje usta

Stephanie je rekla: "Ovo je vrlo bizaran i ekstreman način za ublažavanje bolova od opeklina od sunca i apsolutno nije sigurna metoda. Iako mentol ili eukaliptus mogu imati rashladna svojstva, problematično je što ovakve otopine sadrže oko 26.9 posto alkohola, kao i sastojke poput benzojeve kiseline."

Prema njezinim riječima, špricanje opeklina otopinom za ispiranje usta može rezultirati isušivanjem ili pucanjem kože, kao i crvenilom i svrbežom, prenosi The Sun.

Kiselo vrhnje

Stephanie je rekla da mliječna kiselina u kiselom vrhnju može pomoći u poticanju razvoja novih stanica kože, ali postoje i bolje metode od korištenja stvari iz hladnjaka.

Rekla je: "Za opekline od sunca najbolje je držati se tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bol uzrokovanu opeklinama te održavaju hidrataciju, poput aloe vere, kokosovog ulja ili hidrata na bazi soje. Možete čak i staviti sredstvo za sunčanje ili hidratantnu kremu u hladnjak."

Bijeli ocat

"Ocat ima izuzetno visoku kiselost i razinu pH. Stavljanje nerazrijeđenog octa na kožu može oštetiti krhku barijeru kože i rezultirati većom boli i upalom te izazvati potencijalne kemijske opekline ako se predugo drži na goloj koži. Osim toga, ako patite od ekstremnih opeklina, ovo će vas stvarno peći i može uzrokovati dodatnu bol i nelagodu", objasnila je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.