Psihologinja s Harvarda tvrdi da ova greška uspješne ljude može dovesti do izgaranja

Foto: Shutterstock

Predavačica psihologije na Harvardu i terapeutkinja koja liječi anksioznost i depresiju, dr. Natalie Christine Dattilo, u karijeri se susrela s mnogim ljudima koji pokazuju znakove toksične produktivnosti.

"Student medicine jednom mi je priznao da, ako nije na rubu sloma, osjeća se kao da ne radi dovoljno marljivo. Jedna izvršna direktorica mi je rekla da paničari i ima osjećaj da gubi dragocjeno vrijeme ako čeka da pokupi djecu iz škole. Softverski inženjer mi je rekao da ponekad preskače obroke zbog straha da će zaostati za kolegama", ispričala je za CNBC.

Produktivnost postaje toksična kada osjećamo pritisak da budemo produktivni u svakom trenutku te dajemo prioritet popisu obaveza nauštrb svoje dobrobiti. Iako to nije stvarna dijagnoza, ovaj način razmišljanja može utjecati na fizičko i mentalno zdravlje, u nekim slučajevima dovodeći do tjeskobe, depresije, izgaranja, nesanice ili problema sa samopoštovanjem.

Evo pet znakova da patite od toksične produktivnosti.

Stalno ste u pokretu

Osjećaj hitnosti može uzrokovati tjeskobu jer dio mozga odgovoran za otkrivanje prijetnji osjeća hitnost i pogrešno tumači signal kao "opasnost", aktivirajući reakciju borbe ili bijega.

Osjećate se krivima ili posramljenima jer niste učinili dovoljno

Toksična produktivnost uzrokuje krivnju i sram jer nas tjera da vjerujemo da sve što smo učinili nije bilo dovoljno dobro.

Vlastitu vrijednost određujete time koliko ste produktivni

Razine produktivnosti variraju iz dana u dan, često iz razloga koji su izvan naše kontrole. Kada pomislite da ste danas potpuno beskorisni, dajete do znanja da svoj osjećaj vlastite vrijednosti procjenjujete na temelju svoje produktivnosti.

Teško vam je opustiti se ili uzimati pauze

Produktivnost često donosi pohvale i nagrade zbog kojih se u tijelu oslobađaju kemikalije, poput dopamina, koje nas tjeraju da se osjećamo dobro. Postajemo ovisni o užurbanosti posla i s vremenom se ne možemo opustiti ili uzeti pauzu od posla. Štoviše, ako patimo od toksične produktivnosti i dopustimo si takve trenutke, možemo se osjećati uzrujano ili razdražljivo.

Zanemarujete brigu o sebi

Ako mislite da je briga o sebi gubitak vremena, možda patite od toksične produktivnosti. To uključuje zanemarivanje tjelovježbe, sna i odmora, zdravih obroka, odnosa ili vremena za igru i užitak.

Stvorite rutinu prije spavanja koja uključuje aktivnosti koje potiču san, poput slušanja opuštajuće glazbe, čitanja romana, vođenja dnevnika, kupanja ili tuširanja, prigušivanja svjetla, hlađenja zraka ili ispijanja biljnog čaja.