Razmišljate o tuširanju hladnom vodom? Evo koje se dobrobiti povezuju uz ovu radnju

Foto: Shutterstock

MOŽDA vam se ne sviđa ideja tuširanja hladnom vodom, ali ona se povezuje s nekoliko korisnih zdravstvenih dobrobiti. Pozitivan utjecaj tuširanja hladnom vodom povezuje se s fizičkim, ali i mentalnim zdravstvenim dobrobitima, koje bi vas mogle potaknuti da i sami hladno tuširanje uvedete u svoju rutinu.

Poboljšava cirkulaciju

Hladna voda uzrokuje sužavanje krvnih žila, što potiče protok krvi. Ova povećana cirkulacija može pomoći cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju i smanjiti rizik od hipertenzije, prenosi Health Shots.

Pozitivan utjecaj na imunološku funkciju

Hladno tuširanje može stimulirati leukocite koji pomažu u borbi protiv infekcije u tijelu. Samim time, hladno tuširanje može podržati imunološki sustav i zaštititi nas od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe. 

Podiže raspoloženje

Kako prenosi Health Shots, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazalo se da tuširanje hladnom vodom do pet minuta dva do četiri puta tjedno može pozitivno utjecati na simptome depresije i ublažiti ih. Također, hladno tuširanje povezuje se s poticanjem endorfina, jednog od hormona sreće zbog kojeg se dobro osjećamo.

Može utjecati na smanjenje boli

Tuširanje hladnom vodom može pomoći opuštanju mišića te smanjiti bol i upalu, što ga čini posebno korisnim za oporavak nakon vježbanja. Hladan tuš pomaže ohladiti se fizički i mentalno.

Pozitivan utjecaj na kožu

Hladna voda može suziti pore i smanjiti proizvodnju viška masnoće, što dovodi do čistije kože i manjeg rizika od prištića. Također, odlična je za vašu kosu jer ne isušuje vlasište ni kosu uklanjanjem prirodnog ulja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.