Šest namirnica koje biste uvijek trebali imati u hladnjaku ako želite doživjeti stotu

Foto: Pexels

ZDRAVA prehrana ne mora biti komplicirana. Ne postoji dugačak popis pravila kojih se trebate pridržavati niti se morate držati složenog plana prehrane. Samo pitajte jednog od mnogih stogodišnjaka koja je njegova tajna, a velik dio njih će vam reći da je bitno uživati u zdravoj, uglavnom biljnoj prehrani. 

U svakom slučaju, vaš je hladnjak dobro mjesto za početak skladištenja hrane koja će vam povećati šanse za dug život.

Kroz svoje istraživanje Dan Buettner, stručnjak za dugovječnost i autor The Blue Zones Kitchen, otkrio je da se uglavnom radi o svakodnevnom donošenju zdravih odluka koje zajedno čine prilično nevjerojatan život. 

"Nitko od stogodišnjaka iz plavih zona (mjesta na svijetu gdje žive ljudi koji imaju najdulji životni vijek) koje sam ikad upoznao nije pokušavao doživjeti 100 godina. Nitko u 50. godini nije rekao: 'Znate što, idem na tu prehranu dugovječnosti i živjet ću još 50 godina!' Oni se ne trude brojati kalorije, uzimati vitamine, vagati proteinske grame ili čak čitati deklaracije. Ne ograničavaju unos hrane", kaže Buettner. 

Prema njegovom mišljenju, ako želite doživjeti stotu, u vašem hladnjaku i smočnici bi se trebale nalaziti ove namirnice:

1. Orašasti plodovi

Prema Buettneru, ljudi koji redovito jedu orašaste plodove imaju velike šanse nadživjeti one koji ne jedu orašaste plodove. Zbog toga je veliki zagovornik jedenja šake miješanih orašastih plodova dnevno, prenosi Well and Good.

"Orašasti plodovi dolaze u raznim okusima, a prepuni su hranjivih sastojaka i zdravih masnoća koje zasićuju vaš apetit", kaže Buettner te dodaje: "Najbolje su male količine jer se ulja u orašastim plodovima razgrađuju (oksidiraju). Veće količine mogu se čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču nekoliko mjeseci."

2. Povrće

Buettner kaže da bi 95 posto hrane koju jedete trebalo biti biljnog podrijetla. Kako ističe, ljudi u plavim zonama jedu velike količine sezonskog voća i povrća, a višak ukiseljuju ili suše kako bi uživali u njemu i izvan sezone. Prema njemu, na vašem jelovniku bi se trebali naći špinat, kelj, repa, blitva, brokula, karfiol i paprika.

3. Voće

Buettner preporučuje da voće (kao i povrće) držite na gornjoj polici hladnjaka jer ga tako stavljate u razinu očiju i potičete se da ga jedete više.

4. Tofu

"Odredite dva dana u tjednu kada jedete meso ili drugu hranu životinjskog podrijetla - i uživajte samo tih dana", kaže Buettner. Drugim danima, umjesto toga, odlučite se za biljne proteine, poput graha u vašoj smočnici i tofua u hladnjaku. 

5. Riba

Iako savjetuje da ograničite konzumaciju mesa, Buettner kaže da možete uživati u ribi jer se pokazalo da su najduže živjeli oni koji su jeli biljnu prehranu koja je sadržavala male porcije ribe.

"Favorizirajte ribe poput pastrve, srdele i inćuna", kaže on te savjetuje da se "klonite ribe iz uzgoja".

6. Biljna mlijeka

Ako želite osigurati dugovječnost, smanjite konzumaciju mliječnih proizvoda. Umjesto da pijete klasična mlijeka, odaberite biljna, uključujući nezaslađeno sojino, kokosovo ili bademovo mlijeko.

"Većina ih ima proteina kao i obično mlijeko i često su čak i boljeg okusa", kaže Buettner.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.