Sjemenke lana ili chia sjemenke: Koje su bolje za mršavljenje?

Foto: Pexels

Mršavljenje se ne odnosi samo na tjelovježbu, već i na zdrave prehrambene navike. Zdrave sjemenke važan su dio naše prehrane. Iako postoji mnogo opcija, lanene sjemenke i chia sjemenke općenito su omiljene. Obje vrste pune su hranjivih tvari poput proteina, kalcija i vlakana.

Dijetetičarka Ramya B. navela je neke zdravstvene prednosti ovih sjemenki prije nego što je otkrila koje su bolje za mršavljenje.

Zdravstvene dobrobiti lanenih sjemenki

1. Protuupalni učinak

Sjemenke lana su superhrana koja sadrži omega-3 masne kiseline. Pomažu u borbi protiv upala u tijelu i sprječavaju oksidativni stres, objasnila je dijetetičarka za HealthShots. Pomažu u prevenciji raznih upalnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa.

2. Zdravlje crijeva

Ove sjemenke također pomažu u promicanju zdravlja crijeva jer su bogate dijetalnim vlaknima. Vlakna fermentiraju u debelom crijevu i poboljšavaju zdravlje crijeva proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina.

3. Antidijabetički učinak

Sjemenke lana su pune vlakana i zdravih masti. Uzimaju li se redovito, mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.

4. Antikancerogeni učinak

Zbog svojih antioksidansa sjemenke lana mogu pomoći u prevenciji ili smanjenju rasta tumora u tijelu. Također sadrže lignane (fitoestrogene) za koje se vjeruje da smanjuju rizike od raka povezane s hormonima i njihovom neravnotežom.

Zdravstvene prednosti chia sjemenki

1. Smanjen rizik od srčanih bolesti

Prisutnost alfa-linolenske kiseline u chia sjemenkama može poboljšati zdravlje srca.

2. Zdravlje kože

Ulje chia sjemenki može pomoći u liječenju ekcema, navodi dijetetičarka. Smanjuje učestalost svrbeža, potiče zacjeljivanje i poboljšava hidrataciju kože.

3. Antioksidativni učinak

Chia sjemenke posjeduju antioksidanse, kao što su kvercetin i kaempferol. Pomažu u smanjenju upale u tijelu i štite tijelo od slobodnih radikala.

4. Poboljšavaju zdravlje crijeva

Slično lanenim sjemenkama, chia sjemenke također poboljšavaju dobre crijevne bakterije i promiču zdravlje crijeva. Sprječavaju zatvor jer su dobar izvor vlakana.

Sjemenke lana ili chia sjemenke?

Za mršavljenje su bolje sjemenke lana jer imaju više topivih vlakana. Pomažu u kontroli apetita i daju dugotrajan osjećaj sitosti. Za mršavljenje, možemo uzimati dvije žlice sjemenki lana dnevno.

Dakle, mogu nam pomoći da smršavimo, ali trebaju biti dio prehrane koja je puna hranjivih namirnica. Redovita tjelesna aktivnost također je važna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.