Slatki zalogaj odličan je za dijabetičare i može smanjiti razinu šećera u krvi za 23%

Foto: Pixabay

AKO imate dijabetes, vjerojatno se klonite šećera. Ali istina je da se s vremena na vrijeme možete počastiti nečime slatkim, sve dok se ostatak vremena držite zdrave prehrane. Ograničavanje u jedenju bilo kakvog šećera može uzrokovati impulzivno prejedanje bez obzira na to za čim žudite. Pojesti zdravu porciju nečeg slatkog je dobra stvar, a za dijabetičare spas mogu biti grožđice. 

Nedavna studija objavljena u The Physician and Sports Medicine Journalu pokazala je da su grožđice izvrstan međuobrok za osobe s dijabetesom tipa 2 jer ne uzrokuju skok šećera u krvi.

Istraživački tim iz Istraživačkog centra Louisville Metabolic and Atherosclerotic regrutirao je 51 sudionika. Tijekom 12 tjedana neki su sudionici grickali grožđice, dok su drugi jeli prerađene grickalice. Već 28 grama grožđica dnevno smanjilo je razinu glukoze kod sudionika za impresivnih 23 posto. Osim toga, oni koji su jeli grožđice, doživjeli su 19-postotno smanjenje razine glukoze natašte u usporedbi s onima koji su jeli prerađene grickalice.

Bolja razina šećera u krvi nije bila jedina korist. Oni koji su jeli grožđice, također su doživjeli smanjenje sistoličkog krvnog tlaka, iako nisu doživjeli značajno smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka. To podupire prethodna istraživanja koja sugeriraju da su grožđice važne i za zdravlje srca.

"Ovi podaci podržavaju grožđice kao zdravu alternativu u usporedbi s prerađenim grickalicama u pacijenata s dijabetesom tipa 2", napisali su autori studije u zaključku. 

Prema nutricionistici Mary Dragon, grožđice imaju srednji glikemijski indeks koji iznosi 66. To može djelomično objasniti zašto ne uzrokuju velik skok šećera u krvi. Istraživanja iz Journal of Nutritional Sciencea primjećuju da su grožđice bogate fruktozom, koja ne ulazi u krvotok na način na koji to čini glukoza. Umjesto toga, jetra prerađuje fruktozu.

Osim toga, grožđice sadrže vlakna i antioksidanse. Vlakna su važan nutrijent za dijabetičare jer pomažu usporiti probavu i brzinu kojom šećer ulazi u krvotok. Antioksidansi mogu smanjiti oksidativni stres u tijelu, što doprinosi upali i otpornosti na inzulin. Zapravo, prehrana bogata antioksidansima može zaštititi od inzulinske rezistencije.

"Grožđice su prirodni slatkiš, ali umjerenost je i dalje ključna. Svojim klijentima preporučujem da četvrtinu šalice grožđica dodaju zobenim pahuljicama", ističe Dragon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.