Slavna glumica pitala fanove za zdravstveni savjet: Koliko kave je previše kave?

CATHERINE Zeta-Jones odlučila se obratiti za savjet svojim obožavateljima na Instagramu. Objavila je fotografiju na kojoj drži šalicu kave u ruci pa upitala: "Koliko kave je previše kave?" 

Fanovi su mogli birati između dvije opcije: "Postoji limit" i "Još jednu šalicu, molim!"

Što je točan odgovor na pitanje koje je postavila? Ako odgovor odlučite potražiti na internetu, vidjet ćete da postoji hrpa proturječnih savjeta stručnjaka, a mnogo ovisi o tome koliko ste vi i vaše tijelo osjetljivi na kofein. To je nešto što ne možete izmjeriti, ali možete otprilike znati prema simptomima i koliko ih intenzivno doživljavate. Na primjer, ako osjećate trnce i tjeskobu nakon samo jedne šalice kave, vjerojatno ste osjetljiviji na kofein od drugih.

Međutim, ako pogledamo postojeće dokaze, iako kava ima puno prednosti (povećava koncentraciju i daje energiju), postoji nekoliko studija koje sugeriraju da negativne posljedice koje se javljaju nakon što dnevni unos kave premaši 600 mg (šest šalica) nadmašuju pozitivne. Prema British Dietetics Association, ta količina kave može dovesti do "nesanice, nervoze, razdražljivosti, povišenog krvnog tlaka i želučanih tegoba".

Zato većina zdravstvenih organizacija predlaže da se ljudi drže 300 mg (tri šalice) ili manje kave dnevno. U međuvremenu, trudnicama se savjetuje da ne piju više od dvije šalice, budući da studije povezuju unos kofeina s niskom porođajnom težinom beba. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.