Smrznuta hrana nije uvijek loš izbor, ali ove dvije stvari bolje je kupovati svježe

Foto: EPA

SMRZNUTA hrana u zamrzivaču može trajati nekoliko mjeseci i može se koristiti prema potrebi, što olakšava nabavku i pripremu. Već smo više puta pisali da smrznuta hrana nije uvijek loš izbor, štoviše, ponekad je i bolja od svježe. 

Osim što je cjenovno prihvatljivije, smrznuto voće i povrće je jednako ili više hranjivo. Prije nego što se zamrzne, povrće i voće se bere i blanšira. Proces blanširanja je ključan jer deaktivira enzime u proizvodu. Ti enzimi doprinose gubitku hranjivih tvari i promjenama okusa u proizvodu. Blanširani proizvodi se zatim zamrzavaju, čime se u osnovi sačuvaju te vrijedne hranjive tvari.

"Odjel smrznute hrane je kao i ostatak trgovine, samo hladniji. Čin zamrzavanja ne čini hranu zdravom ili nezdravom. Ako je namirnica hranjiva prije nego što je zamrznuta, velike su šanse da će i nakon postupka zamrzavanja biti jednako, ako ne i više hranjiva", komentira dijetetičarka Tracy Lockwood Beckerman za You Versus Food.

Dok će neke namirnice zadržati svoju hranjivost kada se zamrznu, postoje i one koje je bolje kupiti svježe. Mlijeko i sir su uvijek među hranom koja je bolja svježa jer smrzavanje može utjecati na njihovu konzistenciju.

"Također, treba izbjegavati kupovinu smrznutog voća i povrća s visokim udjelom vode, poput krastavaca i celera, jer smrzavanjem gube hrskavost", dodala je Beckerman.

Kao i uvijek, najbolje je pročitati popis sastojaka na pakiranju jer nije sva smrznuta hrana jednaka. Dok su neki proizvodi evoluirali u zdrave, drugi su još uvijek bogati solju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.