Što je bolje - omlet od bjelanjaka, od cijelih jaja ili pak neka treća opcija?

Foto: 123rf

U POSLJEDNJE je vrijeme postalo nekako popularno jesti omlet od bjelanjaka, jer takav ima znatno manje kalorija od omleta, odnosno cijelih jaja pripravljenih na bilo koji način. 

Međutim, postavlja se pitanje je li taj trend zapravo uopće dobar, čak i onima koji broje kalorije s ciljem da smanje njihov unos na dnevnoj bazi jer žele što brže smršavjeti. 

Činjenica jest da su samo bjelanjci bolji u slučaju ako želite smanjiti broj kalorija, sniziti kolesterol u krvi te smanjiti udio masti koje unosite u organizam, ali stručnjaci ipak kažu - tako doslovno bacate masu dobrih stvari koje biste dobili iz žutanjka, a koje vaše tijelo treba. Točnije, to se odnosi na vitamine B2, B12 i vitamin D te organizmu jako potrebno - željezo - sve što ćete doslovno baciti ukoliko ćete birati samo bijeli omlet. 

Za primjer vam možemo podastrijeti dokaz - razliku u obrocima od bjelanjaka, odnosno cijelih jaja. 

U dva cijela jaja vaš će organizam dobiti: 142 kalorije, 10 grama masti od čega su 4 grama zasićene masnoće, tu je doduše i 442 mg kolesterola, ali i 140 miligrama natrija, zatim 12 grama proteina, o,4 miligrama B vitamina, 1,2 mcg vitamina B12, 35 IU vitamina D te 1,8 mg željeza. 

Za razliku od cijelih jaja, da biste se barem prividno isto zasitili bit će vam potrebno minimalno tri bjelanjka, a oni će vam dati: 48 kalorija, 0 grama masti i kolesterola, 165 mg natrija, jednako proteina (12 grama), ali manje vitamina B - 0,3 mg, ništa vitamina B12, ništa vitamina D te isto tako veliko ništa - željeza. 

I za kraj da vam odgovorimo na pitanje postoji li neka idealna opcija - da - postoji, omlet od jednog cijelog jajeta i dva bjelanjka - s takvim ćete obrokom dobiti - 103 kalorije, 5 g masti od čega je tek 2 grama zasićenih masnoća, potom 211 mg kolesterola, 180 mg natrija, 14 grama proteina, 0,4 mg vitamina B2, 0,6 mcg vitamina B12, 15,5 IU, vitamina D te 0,9 mg željeza. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.