Što je otrov jedića iz treće sezone serije You? Evo koji su njegovi učinci

Foto: YouTube screenshot / Netflix

SPOILER ALERT! Ovaj tekst sadrži spoilere. Ako niste gledali posljednju sezonu serije You nemojte čitati dalje!

JOE Goldberg (Penn Badgley) i Love Quinn (Victoria Pedretti) u trećoj sezoni Netflixove serije You sele se u izmišljeni kalifornijski gradi Madre Linda. Joe razvija svoju opsesiju susjedom Marienne (Tati Gabrielle). 

Kad Love shvati da je njezin muž zaljubljen u Marienne, otruje večeru koju je napravila jedićem. Kako otrov ulazi u njegov krvotok, Love mu priznaje da je na isti način ubila svog prvog supruga Jamesa (Daniel Durant). 

Međutim, Joe, koji je preduhitrio svoju suprugu, prije večere je popio adrenalin koji djeluje protiv otrova. Kad krene na njega nožem, Joe ubrizgava otrov u Love, koji je naizgled ubija.

No što je zapravo jedić i je li smrtonosan u stvarnom životu?

Riječ je o samonikloj biljci (Aconitum napellus), porijeklom iz Europe, gdje se smatra jednom od najotrovnijih biljaka. Iako se zbog plavih i tamnoljubičastih cvjetova uzgaja kao ukrasna biljka, svi dijelovi, uključujući cvjetove, sadrže toksine, osobito korijen.

Američki Nacionalni centar za trovanje navodi da je od tih toksina najopasniji akonitin, poznat kao otrov za srce i živce. Trovanje se može dogoditi čak i diranjem lišća bez rukavica jer se akonitin lako apsorbira kroz kožu, ističe Američko udruženje za kliničku kemiju (NCPC).

Kako se koristi jedić?

Jedić se od davnina koristio na kopljima i strijelama za lov i borbu. Vjerovalo se da odbija vukodlake, ali i vukove, otuda i engleski naziv wolfsbane. Stari Rimljani koristili su ga kao metodu pogubljenja. 

Biljka ima navodno i terapeutske prednosti, ali vrlo je niska granica između terapijskih i toksičnih doza akonitina pa je potreban oprez. 

Neke od navodnih terapijskih upotreba jedića su liječenje boli u zglobovima i mišićima, a tvrdi se i da nanošenjem na kožu usporava broj otkucaja srca kod srčanih bolesnika, dok prema nekima može smanjiti temperaturu i simptome prehlade.

Sirova biljka je vrlo otrovna, a u lijekovima se koristi tek nakon što se njezina toksičnost smanji kuhanjem ili na pari. 

"Upotreba veće doze od preporučene i neadekvatna obrada povećavaju rizik od trovanja", stoji u upozorenju jednog istraživanja iz 2009. objavljenog u Clinical Toxicology.

Koji su simptomi trovanja jedićem?

Jedić uzrokuje nenormalan srčani ritam i paralizu disanja, što može dovesti do smrti, tvrdi NCPC.

Nakon gutanja biljke mogu se javiti usporen ili ubrzan rad srca, utrnulost i trnci, kao i gastrointestinalni problemi poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva. Bolovi u prsima, vrtoglavica, slabost i zamućen vid također su prethodno prijavljeni, a neki su se bolesnici srušili nakon pojave različitih simptoma.

Simptomi se mogu pojaviti u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon gutanja biljke.

Slučajevi trovanja najčešći su u Aziji zbog raširene uporabe biljnih lijekova. U Americi do trovanja dolazi kod odraslih koji nisu svjesni opasnosti ili kad djeca slučajno unesu biljku u organizam. 

NCPC upozorava da se s rastućom popularnošću i dostupnošću biljnih lijekova koji sadrže jedić trovanje akonitinom potencijalno može pojaviti češće.

Kako se liječi trovanje jedićem?

NCOC kaže da ne postoji specifičan protuotrov. Liječenje obično uključuje oživljavanje kako bi se uspostavio pravilan srčani ritam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.