Što je veganski siječanj, kada počinje i zašto biste o njemu mogli promisliti

NOVA godina je pred vratima, što znači da mnogi ljudi užurbano smišljaju kojih će se pravila pridržavati u 2020. Jedan od izazova, uz suhi siječanj koji se provodi već godinama, a za cilj ima svesti konzumaciju alkohola na nulu, je i veganski siječanj. 

Iza tog pojma zapravo stoji neprofitna organizacija Veganuary koja ohrabruje ljude da postanu vegani na mjesec dana i duže. 

U njihovoj kampanji 2019. je sudjelovalo pola milijuna ljudi, a pokret su promovirali brojni brendovi, trgovine i restorani, i to uvođenjem 200 novih proizvoda i menija samo na području Velike Britanije.

Prema podacima koje su objavili ranije ove godine, svakih šest sekundi jedna osoba se prijavila okušati u izazovu. Doduše, nepoznanica je koliko je njih od ukupnog broja nastavilo prakticirati veganstvo nakon završetka izazova, kao ni koliko je osoba izdržalo mjesec dana bez mesa i životinjskih proizvoda.

2020. je ujedno šesta godina održavanja veganskog siječnja, a broj sudionika se svake godine povećava.

“Cilj je ohrabriti ljude da jedu isključivo namirnice biljnog porijekla kako bi zaštitili okoliš, prevenirali patnje životinja i popravili vlastito zdravlje”, stoji na stranici organizacije Veganuary.

Veganski siječanj počinje 1. siječnja 2020. i trajat će mjesec dana. Ipak, šef Veganuaryja kaže da je ideja da to sudionicima postane životni stil kojeg se neće ostaviti već 1. veljače.

Veganstvu se okreće sve veći broj slavnih, a nakon izlaska Netflixovog dokumentarca The Game Changers, i običnih ljudi. U tom filmu brojni sportaši su otkrili koje su prednosti iskusili otkako su namirnice životinjskog porijekla zamijenili biljkama ili one sačinjavaju barem 80 posto njihove prehrane, ali stručnjaci smatraju da su neke tvrdnje neistinite.  

Ako razmišljate o veganstvu, ovo je prava prilika da se bacite na proučavanje recepata i provjerite je li takav stil prehrane za vas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.